Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Pulpeciki mielone w pieczarce

 Pulpeciki mielone w pieczarce

Mięso mielone to ogrom kulinarnych możliwości: tradycyjne kotlety, spaghetti, burgery czy lasagne. Dzisiaj w wydaniu pulpecików wieprzowych z pieczarkami. Niby tradycyjne mięso mielone, ale w ulepszonej odsłonie.Czy lepsze ? Musicie sami ocenić 😉

500-600 g mięsa mielonego

około 12 pieczarek średniej wielkości

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 marchewka

mąka pszenna

1 kostka rosołowa

przyprawy: sól, pieprz ziołowy, maggi

Mięso mielone wyrabiać ręcznie przez parę minut, dodać przyprawy. 

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z odrobiną oleju, gdy się zeszkli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć wszystko razem. Po lekkim ostygnięciu dodać do mięsa i wszystko razem wymieszać.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczarki umyć, delikatnie usunąć korzonki, można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

Z mięsa uformować niewielkie kulki, takiej wielkości, aby zapełniła pieczarkę.

Napełnione mięsem pieczarki obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju z dwóch stron.




 



 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przełożyć do garnka i zalać wodą, aby sięgała do połowy klopsików. Dodać kostkę rosołową.


 




 

 

 

 

 

 

Marchew pokroić w plasterki, dorzucić do garnka.


 



 

 

 

 

 

  

Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszać łyżkę mąki z dodatkiem wywaru z garnka (zmieszać do jednolitej masy) i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Sos nam się wówczas zagęści. 



 


 


 

 

 

Podawać z ziemniakami, ryżem, ziemniakami lub różnego rodzaju kaszą. Dobrze też smakują na zimno.

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze