Pulpeciki mielone w pieczarce
Pulpeciki mielone w pieczarce
Mięso mielone to ogrom kulinarnych możliwości: tradycyjne kotlety, spaghetti, burgery czy lasagne. Dzisiaj w wydaniu pulpecików wieprzowych z pieczarkami. Niby tradycyjne mięso mielone, ale w ulepszonej odsłonie.Czy lepsze ? Musicie sami ocenić 😉
500-600 g mięsa mielonego
około 12 pieczarek średniej wielkości
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
mąka pszenna
1 kostka rosołowa
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, maggi
Mięso mielone wyrabiać ręcznie przez parę minut, dodać przyprawy.
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z odrobiną oleju, gdy się zeszkli dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć wszystko razem. Po lekkim ostygnięciu dodać do mięsa i wszystko razem wymieszać.
Pieczarki umyć, delikatnie usunąć korzonki, można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Z mięsa uformować niewielkie kulki, takiej wielkości, aby zapełniła pieczarkę.
Napełnione mięsem pieczarki obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju z dwóch stron.
Przełożyć do garnka i zalać wodą, aby sięgała do połowy klopsików. Dodać kostkę rosołową.
Marchew pokroić w plasterki, dorzucić do garnka.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszać łyżkę mąki z dodatkiem wywaru z garnka (zmieszać do jednolitej masy) i wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Sos nam się wówczas zagęści.
Podawać z ziemniakami, ryżem, ziemniakami lub różnego rodzaju kaszą. Dobrze też smakują na zimno.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz