Cukinia w panierce
Cukinia w panierce
Cukinia to bardzo wdzięczne i smaczne warzywo, które pozwala na tak wiele możliwości i tak wiele sposobów podania, a jej smakiem można cieszyć się przez cały rok. Dzisiaj bez udziwnień, prosty przepis na cukinię smażoną w panierce z bułki tartej 👇👇👇
1 duża cukinia
panierka:
jajko
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka
Jeśli mamy młodą cukinię, jeszcze bez przerośniętych pestek w środku, należy ją od razu pokroić w plastry o grubości do 1 cm.
Jeśli urośnie nam duża cukinia w ogródku, która już posiada w środku pestki, to taki środek każdego plastra cukinii wydrążyć kieliszkiem lub małą szklaneczką. Ta część będzie bezużyteczna, posiada pestki, więc ją po prostu wyrzucamy. Jeśli cukinia jest naprawdę przerośnięta i ma twardą skórę, najlepiej jest ją obrać. Wcześniej cukinię umyć, wysuszyć, odciąć jej boki i całą pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Wszystkie plasterki delikatnie posolić i popieprzyć. Można użyć innych ulubionych przypraw i ziół np. słodkiej papryki, bazylii, oregano czy ziół prowansalskich.
Następnie z każdej strony plaster cukinii obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i tartej bułce.
Smażyć na patelni w większej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron. Moc palnika musi być średnia, aby cukinia mogła w środku się usmażyć.
Po usmażeniu każdy plaster układać obok siebie na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz