Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chrupiący filet z kurczaka

Chrupiący filet z kurczaka

Sekret super chrupiącego kurczaka ujawniony 😜! Jeśli lubicie kurczaki, to zróbcie je w chrupiącej panierce, ale w takiej, która naprawdę chrupie !  

 

  • 700-800 g filetu z kurczaka

przyprawy do kurczaka:

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki mielonej cebuli (w proszku)

Filet pokroić na większe kawałki. Wszystkie przyprawy zmieszać i zamarynować w nich mięso przez około 15-30 minut.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

marynata:

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka mielonej cebuli (w proszku)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • woda

dodatkowo:

  • mąka pszenna

  • olej do głębokiego smażenia

  • ulubiony sos np. Tao Tao słodki sos chili

W międzyczasie możemy zrobić marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wody należy wlać tyle, aby marynata miała dość gęstą konsystencję.


 


 

 

 

 

 

 

 

Kawałki kurczaka zamaczać w marynacie, aby obficie oblepiła mięso, następnie każdy kawałek oddzielnie wkładać do mąki i kłaść na głęboki rozgrzany olej (ja to robię na dość małej patelni). Smażyć z obu stron, dopóki mięso się zezłoci.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po usmażeniu przekładać na papierowy ręcznik do odsączenia oleju.

Podawać od razu na ciepło z ulubionym sosem. 



SMACZNEGO ! 💗 




 

Komentarze