Chrupiący filet z kurczaka
Chrupiący filet z kurczaka
Sekret super chrupiącego kurczaka ujawniony 😜! Jeśli lubicie kurczaki, to zróbcie je w chrupiącej panierce, ale w takiej, która naprawdę chrupie !
700-800 g filetu z kurczaka
przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki mielonej cebuli (w proszku)
Filet pokroić na większe kawałki. Wszystkie przyprawy zmieszać i zamarynować w nich mięso przez około 15-30 minut.
marynata:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonej cebuli (w proszku)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
woda
dodatkowo:
mąka pszenna
olej do głębokiego smażenia
ulubiony sos np. Tao Tao słodki sos chili
W międzyczasie możemy zrobić marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki. Wody należy wlać tyle, aby marynata miała dość gęstą konsystencję.
Kawałki kurczaka zamaczać w marynacie, aby obficie oblepiła mięso, następnie każdy kawałek oddzielnie wkładać do mąki i kłaść na głęboki rozgrzany olej (ja to robię na dość małej patelni). Smażyć z obu stron, dopóki mięso się zezłoci.
Po usmażeniu przekładać na papierowy ręcznik do odsączenia oleju.
Podawać od razu na ciepło z ulubionym sosem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz