Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Bigos z boczkiem i słodką kapustą

Bigos z boczkiem i słodką kapustą

  • 1 mała główka kapusty

    500-600g boczku surowego

    300g boczku surowo-wędzonego

    6 średnich marchewek

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, majeranek, kminek

    Z boczku odkroić skórę (można razem z warstwą około 1 cm tłuszczyku).



     

     

     

     

     

     

    Oba rodzaje boczku pokroić w droną kostkę (boczek możemy zastąpić lub dodatkowo do niego dodać ulubioną kiełbasę). Przesmażyć na patelni z odrobiną oleju. Gdy boczek będzie nabierał złotego koloru, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.

    Do garnka w którym będziemy dusić bigos wlać odrobinę oleju i ułożyć skóry z boczku tłuszczykiem do spodu, zrobić mały ogień i pozwolić, aby ze skórek wytopił się tłuszcz.



     

     

     

     

     

     

    Kapustę drobno posiekać, przetrzeć solą. 



     

     

     

     

     

     

    Kapustę wrzucić do garnka - dusić na małym ogniu, w międzyczasie kapusta puści soki.


     

  •  

     

     

     

     

     

    Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty.


     

     

     

     

     

     

     

    Dodać też przesmażony boczek z cebulą i tłuszczem, który wytopił się z boczków.


     

     

     

     

     

     

     

    Całość przyprawić i dusić przez około 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu.

    SMACZNEGO ! 💗
     
    💥 To jest przepis na słodki bigos, bo taki lubię ja i reszta rodziny, jeśli wolisz jednak bigos kwaśniejszy, to możesz dodać garść kapusty kiszonej lub sok z cytryny, które nadadzą bardziej wyraźnego smaku dla bigosu.


Komentarze