Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana

mięsem mielonym

Tym razem coś dla fanów cukinii. Tak faszerowane cukinie po upieczeniu są soczyste, miękkie i świetnie smakują wypełnione mięsem, pieczarkami i zapieczonym z góry serem. Jeśli macie resztki ryżu lub kaszy z obiadu, można je śmiało dodać do mięsa, w ten sposób danie będzie bardziej sycące. Faszerowane cukinie nie potrzebują już żadnych specjalnych dodatków, ponieważ wszystkie niezbędne składniki mają już w sobie, no chyba, że przed podaniem można polać je keczupem lub ulubionym sosem. Z pewnością posmakują każdemu kto je spróbuje. Zapraszam po przepis.


3 małe cukinie

600 g mięsa mielonego wieprzowego

400 g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 świeże pomidory (ewentualnie pelati)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

ser żółty (starty)

oliwa z oliwek 

natka pietruszki

przyprawy:

- oregano

- bazylia

- sól

- pieprz

- cukier

dodatkowo: keczup

Cukinie przekroić na połówki wzdłuż, wydrążyć z nich miąższ (łyżką lub łyżeczką do melonów), delikatnie posolić i odstawić.



 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wymieszać, chwilę smażyć.



 

 

 

 

 

 

 

 

Następnie dodać pomidory świeże lub w puszce, łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę keczupu. Dusić wszystko razem kilka minut (do uzyskania dość gęstej konsystencji), pod koniec dodać posiekaną pietruszkę, cukier do smaku i zioła.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odcisnąć cukinie z wody, którą puściły pod wpływem soli, napełnić „korytka” farszem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukinie ułożyć w piekarniku na ruszcie, piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180˚C.

Wyjąć z piekarnika, posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.


SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze