Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana
mięsem mielonym
Tym razem coś dla fanów cukinii. Tak faszerowane cukinie po upieczeniu są soczyste, miękkie i świetnie smakują wypełnione mięsem, pieczarkami i zapieczonym z góry serem. Jeśli macie resztki ryżu lub kaszy z obiadu, można je śmiało dodać do mięsa, w ten sposób danie będzie bardziej sycące. Faszerowane cukinie nie potrzebują już żadnych
specjalnych dodatków, ponieważ wszystkie niezbędne składniki mają już w sobie, no chyba, że przed podaniem można polać je keczupem lub ulubionym sosem.
Z pewnością posmakują każdemu kto je spróbuje. Zapraszam po przepis.
3 małe cukinie
600 g mięsa mielonego wieprzowego
400 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 świeże pomidory (ewentualnie pelati)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ser żółty (starty)
oliwa z oliwek
natka pietruszki
przyprawy:
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- cukier
dodatkowo: keczup
Cukinie przekroić na połówki wzdłuż, wydrążyć z nich miąższ (łyżką lub łyżeczką do melonów), delikatnie posolić i odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć.
Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wymieszać, chwilę smażyć.
Następnie dodać pomidory świeże lub w puszce, łyżkę koncentratu pomidorowego i łyżkę keczupu. Dusić wszystko razem kilka minut (do uzyskania dość gęstej konsystencji), pod koniec dodać posiekaną pietruszkę, cukier do smaku i zioła.
Odcisnąć cukinie z wody, którą puściły pod wpływem soli, napełnić „korytka” farszem.
Cukinie ułożyć w piekarniku na ruszcie, piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180˚C.
Wyjąć z piekarnika, posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz