Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kurczak w sosie sojowym z pieczarkami, brokułem i kolorową papryką

Kurczak w sosie sojowym z pieczarkami, brokułem i kolorową papryką

Smażony kurczak z pieczarkami, brokułem i kolorową papryką, to dobry pomysł na obiad w stylu azjatyckim.  Sos sojowy i olej sezamowy fajnie podkreślają smaki dania. Dobrze komponuje się z tradycyjnym ryżem lub każdego rodzaju chińskim makaronem.

  • 1 duża pierś z kurczaka /można zastąpić indykiem/

  • 4 małe cebule szalotki

  • 1/2 papryki czerwonej

  • 1/2 papryki zielonej

  • 1/2 papryki żółtej

  • 8-10 średniej wielkości pieczarek

  • 1 brokuł










marynata do mięsa:

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • 1 łyżka miodu płynnego lub syropu z agawy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek w proszku - można dodać 1 lub dwa ząbki czosnku świeżego

    sos do zasmażenia:

  • 1/2 szklanki wody

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pierś oczyścić z błon, umyć i osuszyć, przekroić złączony kawałek na połowę i następnie jeszcze raz na pół - wyjdą cztery podłużne kawałki piersi. Następnie mięso pokroić w poprzek w cienkie plastry (3-5 mm). Wszystkie składniki marynaty połączyć i zalać nią pokrojone kawałki mięsa. Marynować przez 15 minut.

Mięso z marynatą wrzucić na rozgrzany olej patelni i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić, nie przedłużać smażenia, żeby mięso nie zrobiło nam się zbyt suche. Po usmażeniu mięso wrzucić do większego naczynia, w którym będziemy robić całe danie.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozgrzać patelnię z olejem, wrzucić cebulkę pokrojoną w krążki, przesmażyć. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

W międzyczasie dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę.


 


  

Po chwili dodać pieczarki pokrojone w plastry grubości około 3-5 mm. Przesmażyć.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do mięsa dodać warzywa.


 




 

Brokuła blanszować przez około 3-5 minut w gorącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodać do reszty i wymieszać.





Składniki sosu do zasmażenia wymieszać w kubku i zalać zawartość garnka. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Wszystko razem chwilę przesmażyć.

Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem chińskim np. Ramen lub Chow Mein.

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze