Camembert z prażonymi migdałami na lodowej sałacie
Camembert z prażonymi migdałami na lodowej sałacie
Sałata lodowa podana z serem camembert i żurawiną to dobry pomysł na szybką kolację. Znakomicie smakuje, a wkomponowany w całość dania ser zatopiony w sosie czosnkowym idealnie podkreśla
jego walory. Prażone płatki migdałów ucieszą niejedno
podniebienie. Dodatkowo szybkość przygotowania sprawia, że ta sałatka jest naprawdę wyjątkowa.
sałata lodowa
ser camembert
suszona żurawina
sos czosnkowy
migdały w płatkach
Nieco wcześniej można przygotować sos czosnkowy:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
Na sałatę rozłożyć ser camembert pokrojony w mniejsze kawałki.
Dodać suszoną żurawinę (nie ma potrzeby wcześniejszego sparzania żurawiny w celu jej zmiękczenia, ponieważ pod wpływem sosu czosnkowego zrobi się bardziej miękka).
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni z odrobiną soli.
(Uwaga ! Moc palnika musi być minimalna i prażymy migdały praktycznie ciągle mieszając, nie zostawiamy ich ani na krok, gdyż chwila nieuwagi i robią się zwęglone !).
Całość polać sosem czosnkowym i posypać prażonymi migdałami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz