Zapiekanki z pieczarkami i serem
Zapiekanki z pieczarkami i serem
Zapiekanki z pieczarkami na chrupiącej bagietce. Smaczne, mocno nadziane farszem i posypane dużą ilością sera. Po upieczeniu można je podawać polane ulubionym sosem i posypane szczypiorkiem lub prażoną cebulką. Ważne aby podczas pieczenia bułka zrobiła się chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.
2 bagietki
1/2 kg pieczarek
1 cebula
ser żółty
szczypiorek
majonez
keczup
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, smażyć do momentu, aż woda odparuje.
Gdy już pieczarki będą odparowane dodać trochę masła oraz doprawić ulubionymi przyprawami.
Na bagietkę nakładać farsz z pieczarek, posypać żółtym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i zapiekać przez około 15 minut, aż ser się roztopi, a bułka nabierze chrupkości.
Podawać z majonezem i keczupem, całość posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO ! 💗
💥najbardziej do tego dania nadają się czerstwe bagietki, po upieczeniu są wtedy bardziej chrupiące, żeby nadać większą chrupkość bułkom można ich skórkę (spód bagietki) posmarować delikatnie wodą.
💥osobiście lubię smak pieczarek, więc w tym daniu doprawiam je tylko solą i pieprzem naturalnym.
💥jeśli chcecie, żeby przekąska była bardziej treściwa, na bagietkę można położyć ulubioną wędlinę: szynkę, kiełbasę, parówki.
Komentarze
Prześlij komentarz