Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zapiekanki z pieczarkami i serem

 Zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami na chrupiącej bagietce. Smaczne, mocno nadziane farszem i posypane dużą ilością sera. Po upieczeniu można je podawać polane ulubionym sosem i posypane szczypiorkiem lub prażoną cebulką. Ważne aby podczas pieczenia bułka zrobiła się chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

  • 2 bagietki

  • 1/2 kg pieczarek

  • 1 cebula

  • ser żółty

  • szczypiorek

  • majonez

  • keczup

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć do momentu, aż zacznie nabierać złotego koloru.



 

 

 

 

 

 

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli, smażyć do momentu, aż woda odparuje.


 

 

 

 

 

 

Gdy już pieczarki będą odparowane dodać trochę masła oraz doprawić ulubionymi przyprawami.








Na bagietkę nakładać farsz z pieczarek, posypać żółtym serem. 



 

 

 

 

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i zapiekać przez około 15 minut, aż ser się roztopi, a bułka nabierze chrupkości. 

Podawać z majonezem i keczupem, całość posypać szczypiorkiem. 


SMACZNEGO ! 💗

💥najbardziej do tego dania nadają się czerstwe bagietki, po upieczeniu są wtedy bardziej chrupiące, żeby nadać większą chrupkość bułkom można ich skórkę (spód bagietki) posmarować delikatnie wodą. 

💥osobiście lubię smak pieczarek, więc w tym daniu doprawiam je tylko solą i pieprzem naturalnym.

💥jeśli chcecie, żeby przekąska była bardziej treściwa, na bagietkę można położyć ulubioną wędlinę: szynkę, kiełbasę, parówki.


Komentarze