Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Karkówka z konfiturą figową

Karkówka z konfiturą figową

Karkówka pieczona z konfiturą figi to połączenie słodkiego i słonego, które może zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Konfitura figowa to słodki, lekko kwaśny i aromatyczny dodatek, który doskonale podkreśli smak mięsa. Mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne i ma delikatny, miodowy posmak. Smak karkówki pieczonej z konfiturą figi można opisać jako: słodki, ale nie przesłodzony; lekko kwaśny, ale nie kwaśny; wypełniony nutą figi, soczysty i delikatny.

  • 1,5 kg karkówki w kawałku

    SOS:

  • 1 mała cebula

  • słoiczek konfitury z figi

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • ½ szklanki wody

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Mięso pokroić w plastry, natrzeć solą i pierzem. 



 

 

 

 

 

 

 

Przesmażyć na oleju z obu stron, aby mięso się ścięło.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pozostałym oleju po smażeniu karkówki zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodać słoiczek konfitury z figi oraz ocet jabłkowy i sos sojowy.

W szklance rozprowadzić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą. Gdy sos zacznie się gotować zalać mąką i chwilę podgotować. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosem zalać całość karkówki. 


 









Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180˚C


SMACZNEGO ! 💗



 

Komentarze