Karkówka z konfiturą figową
Karkówka z konfiturą figową
Karkówka pieczona z konfiturą figi to połączenie słodkiego i słonego, które może zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Konfitura figowa to słodki, lekko kwaśny i aromatyczny dodatek, który doskonale podkreśli smak mięsa. Mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne i ma delikatny, miodowy posmak. Smak karkówki pieczonej z konfiturą figi można opisać jako: słodki, ale nie przesłodzony; lekko kwaśny, ale nie kwaśny; wypełniony nutą figi, soczysty i delikatny.
1,5 kg karkówki w kawałku
SOS:
1 mała cebula
słoiczek konfitury z figi
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki sosu sojowego
½ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mięso pokroić w plastry, natrzeć solą i pierzem.
Przesmażyć na oleju z obu stron, aby mięso się ścięło.
Na pozostałym oleju po smażeniu karkówki zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodać słoiczek konfitury z figi oraz ocet jabłkowy i sos sojowy.
W szklance rozprowadzić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą. Gdy sos zacznie się gotować zalać mąką i chwilę podgotować.
Sosem zalać całość karkówki.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180˚C
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz