Farszynki z pieczarkami
Farszynki z pieczarkami
Farszynki z pieczarkami - to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych z wczorajszego obiadu ziemniaków. Farsz zrobiony głównie z pieczarek, ale go też często modyfikuję i zależy od tego co mam akurat w lodówce, za zwyczaj wszystko można wykorzystać. Zwykle wychodzi ich większa ilość, ale spokojnie farszynki można podgrzewać i smakują jak świeżo robione. Danie bardzo ekonomiczne, a przy tym mocno wydajne. Pyszna propozycja obiadowa.
ciasto:
1½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
farsz:
1 kg pieczarek
2 średniej wielkości cebule
50g sera żółtego (można pominąć)
przyprawy: sól, pieprz ziołowy
dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pozostawić do ostygnięcia, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Zmielone ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką. Ugniatać, aż masa zrobi się elastyczna i nie będzie kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki.
Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na oleju do momentu, aż zacznie nabierać złocistego koloru. Dodać pieczarki starkowane na tarce o dużych oczkach. Smażyć, aż cała woda, którą puszczą pieczarki wyparuje. Doprawić do smaku.
Gotową masę ziemniaczaną uformować w rulon.
Odciąć plaster ciasta, którego spłaszczyć na dłoni i na środku położyć farsz.
Zawinąć brzegi, formując owalny lub okrągły kotlet.
Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu lub piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C do momentu, aż farszynki zaczną się rumienić (około 30-35 minut).
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz