Krem z brokuła
Krem z brokuła
żeberko wieprzowe lub mięso drobiowe (skrzydełka, udka, podudzia)
2-3l wody
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Z podanych składników ugotować wywar: do zimnej wody włożyć mięso, liście laurowe i ziele angielskie i gotować przez około 1 godzinę. W międzyczasie zbierać powstałą szumowinę. Posolić i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
2 brokuły
2 średniej wielkości ziemniaki
2 mniejsze marchewki
1 mała pietruszka (korzeń)
nieduży kawałek selera (korzeń)
1/2 pora
2 ząbki czosnku
masło
przyprawy: sól, pieprz ziołowy lub świeżo zmielony ewentualnie pieprz biały
do podania: śmietana 18%, grzanki, groszek ptysiowy solony, pestki prażone słonecznika lub dyni
Do ugotowanego wywaru
dodać wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki za wyjątkiem brokuła. Gotować przez około 25-30 minut.
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, łodygę też można zużyć, gdyż to właśnie w niej kryją się składniki odżywcze. Należy odciąć w niej twarde zgrubienia, resztę obrać, pokroić i dorzucić do garnka do wywaru w którym ugotowały się warzywa i gotować wszystko razem przez kolejne 10 minut. Wszystkie warzywa powinny być miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz