Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Plastry bakłażana z granatem

 Plastry bakłażana z granatem

  • bakłażan

  • granat

  • pasta tahini (opcjonalnie)

  • serek ricotta

  • oliwa z pestek winogron

  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ząbek czosnku, czarny sezam, świeża kolendra

Bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, posypać obficie solą, gdy się zacznie skraplać (po około 15-20 minutach) zmyć zimną wodą, wysuszyć papierowym ręcznikiem – w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej goryczki, którą posiada bakłażan. Plastry położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą z winogron (można zastąpić oliwą z oliwek). Zapiekać w piekarniku w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, miąższ musi się zrobić delikatnie miękki. Po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia.



 

 

 

 

 

 

 

Schłodzone plastry smarować pastą tahini - jest to pasta sezamowa, która fajnie podkręci smak bakłażana.

Ricottę wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku i po łyżce nałożyć na bakłażana jako kolejną warstwę.

 

 

 

 

 

 

 

 

Posypać pestkami granatu, posiekaną kolendrą i sezamem.


 

 

 

 

 

 

 

 

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze