Kruche pierożki z mięsem mielonym w sosie słodko-kwaśnym
Kruche
pierożki z mięsem mielonym w sosie słodko-kwaśnym
3 szkl. mąki
1 margaryna
2 jajka
czubata łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sezam biały i czarny
[duża porcja na dwie blachy - wychodzi około 22 szt. pierożków]
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, jedno jajko, margarynę, śmietanę, zagnieść szybko ciasto.
Przygotowane ciasto włożyć na 45 min. do lodówki.
W czasie jak ciasto będzie się schładzać przygotowujemy farsz.
FARSZ:
1 cebula
1/2 kg mięsa mielonego
sos słodko – kwaśny
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, gdy będzie delikatnie łapać złocisty kolor dodać mięso mielone i razem podsmażyć. Na koniec smażenia dodać sos słodko – kwaśny i przerzucić na sitko, aby ewentualnie ściekł nadmiar tłuszczu.
Kruche ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy do wymiarów 40x50 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10 cm.
Na każdym kwadracie nakładać farsz. Farszu nie żałować. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem, skleić pierogi (docisnąć brzegi do siebie).
Wierzch każdego pierożka posmarować białkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO ! 💗
💥 sos słodko - kwaśny dodajemy gotowy ze słoika ulubionej firmy np. Łowicz lub Pudliszki, do tego farszu będzie również pasował sos chiński, ewentualnie własnej roboty.
Komentarze
Prześlij komentarz