Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kruche pierożki z mięsem mielonym w sosie słodko-kwaśnym

 Kruche pierożki z mięsem mielonym w sosie słodko-kwaśnym

CIASTO:

  • 3 szkl. mąki

  • 1 margaryna

  • 2 jajka

  • czubata łyżka śmietany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sezam biały i czarny

[duża porcja na dwie blachy - wychodzi około 22 szt. pierożków]

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, jedno jajko, margarynę, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. 

Przygotowane ciasto włożyć na 45 min. do lodówki.

W czasie jak ciasto będzie się schładzać przygotowujemy farsz.

 FARSZ:

  • 1 cebula

  • 1/2 kg mięsa mielonego

  • sos słodko – kwaśny

Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, gdy będzie delikatnie łapać złocisty kolor dodać mięso mielone i razem podsmażyć. Na koniec smażenia dodać sos słodko – kwaśny i przerzucić na sitko, aby ewentualnie ściekł nadmiar tłuszczu. 



 

 

 

 

 

 

Kruche ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy do wymiarów 40x50 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10 cm. 


 

 

 

 

 

 

 

Na każdym kwadracie nakładać farsz. Farszu nie żałować. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem, skleić pierogi (docisnąć brzegi do siebie). 


 

 



 

 

 

 

Wierzch każdego pierożka posmarować białkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.


 

 

 Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.


 SMACZNEGO ! 💗

💥 sos słodko - kwaśny dodajemy gotowy ze słoika ulubionej firmy np. Łowicz lub Pudliszki, do tego farszu będzie również pasował sos chiński, ewentualnie własnej roboty.

Komentarze