Boczniaki w serowej panierce
Boczniaki w serowej panierce
Boczniak to fantastyczny grzyb, który jest świetnym zamiennikiem mięsa. Może być wykorzystywany w wersji panierowanej np. do burgerów lub zamiast klasycznego schabowego. Dość popularny jest także przepis na flaczki z boczniaków. Te niezwykłe grzyby mają charakterystyczny kształt, są też cennym źródłem witamin i minerałów, bo zawierają sporo potasu, magnezu, a także witaminy z grupy B. Boczniaki same w sobie mają dość neutralny smak, przez co musimy im trochę pomóc i rozkręcić ich smak dodatkiem przypraw, więc jeśli zrobicie je w panierce z tego przepisu, to pokochają go wszyscy, bez wyjątku.
500g boczniaków
panierka:
2 jajka
garść parmezanu (można zastąpić ulubionym żółtym twardym serem)
natka pietruszki
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
czosnek suszony
Boczniaki spłukać pod zimną wodą. Należy zrobić to szybko, aby boczniaki nie wchłonęły zbyt dużo wody. Spłukane osuszyć na papierowym ręczniku. Z racji tego, że mają one dość twardy korzonek, należy go odciąć. Większe egzemplarze przerwać na połowę.
Nie należy solić grzybów przed smażeniem, bo puszczą wodę!
Do miski w której będziemy panierować boczniaki rozbić jajka, dodać do nich przyprawę, starty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie połączyć wszystkie składniki (jajko można wcześniej roztrzepać).
Następnie każdego boczniaka osobno obtoczyć z każdej strony w mące.
Następnie w jajku z przyprawami.
I na koniec w tartej bułce.
Smażyć na patelni w większej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron. Moc palnika musi być średnia, aby boczniaki mogły w środku się usmażyć.
Po usmażeniu każdy kawałek układać obok siebie na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym do odsączenia tłuszczu.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz