Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Tarta z wiejską kiełbasą, karmelizowaną cebulą i grzybami

 Tarta z wiejską kiełbasą,

karmelizowaną cebulą i grzybami

(forma ok. 30cm)

  • 250 g drobnej wiejskiej kiełbasy

  • 250 g grzybów (pieczarek lub leśnych)

  • 1 duża czerwona cebula

  • 160 g tartego sera (gruyère/cheddar/gouda)

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • 2 jajka

  • 1 szkl. mleka

  • ½ szkl. kremówki 30%

  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, cukier brązowy

     

kruchy spód:

  • 1½ szkl. mąki pszenne

  • 120 g zimnego masła (można zastąpić margaryną)

  • 1 jajko

  • szczypta soli

     

Spód:

Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli (zrobić kruszonkę w melakserze, ręcznie lub na stolnicy siekając składniki na drobne okruszki), następnie dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o średnicy 30 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.

* Ciasto kruche można zastąpić ciastem francuskim.




 

 

 

 

 


Nadzienie:

Na patelni skarmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w pióra i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy lub oleju. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 4 - 5 minut aż cebula będzie szklista. Dodać pół łyżeczki brązowego cukru, następnie zmniejszyć ogień do małego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 15 - 20 minut, nie rumieniąc jej. Po tym czasie powinna być miękka i lekko skarmelizowana. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.

Kiełbasę pokroić w kostkę. Grzyby umyć i pokroić na plasterki - u mnie tym razem pieczarki. 



 

 

 

 

 

 

Kiełbasę włożyć na patelnię po cebuli i smażyć mieszając aż się zacznie rumienić, dorzucić pokrojone w plastry pieczarki i smażyć, aż odparuje woda. Dodać masło, posolić i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty, pod koniec dodać natkę pietruszki. Wyłożyć na upieczoną tartę.



 

 

 

 

 

 

Starty ser wymieszać z mąką i wszystko rozłożyć na farsz.




 

 

 

 

 

 

W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, soli i pieprzu. Zalać masą tartę i na wierzch wyłożyć skarmelizowaną cebulę. 


 

 

 

 

 

 

 

Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

SMACZNEGO ! 💗
 

 


Komentarze