Brokuły z boczkiem
Brokuły z boczkiem
Smaczna, kolorowa i chrupiąca sałatka z brokułem, papryką, czerwoną cebulką i skwarką wędzonego boczku, który dosoli całość i podkręci smak brokuła. Doprawiona gęstym sosem majonezowym. Wolnym krokiem przestawiamy się z lekkich letnich sałatek na te ciut cięższe majonezowe 😃
1 brokuł
1 mniejsza czerwona cebula
10 cienkich plasterków boczku wędzonego lub boczek w kawałku
papryka czerwona
SOS:
3 czubate łyżki majonezu
2 łyżki octu z jabłek
2 łyżeczki cukru
Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i blanszować w osolonej wodzie przez około 4 minuty, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Odstawić w sitku, aby z brokuła ściekła cała woda. Następnie przerzucić do miski w której będziemy robić sałatkę.
Paprykę pokroić w większą kostkę.
Jeśli używamy boczku w plastrach, to można go uprażyć w piekarniku na złoty kolor, a po wystygnięciu każdy plaster połamać na mniejsze kawałki albo pociąć nożyczkami. Jeśli mamy boczek w kawałku, to trzeba go pokroić na dość małe paseczki i uprażyć na chrupiącą skwarkę na suchej patelni.
Cebulę pokroić w cienkie półtalarki.
Składniki sosu zmieszać i dodać do sałatki.
Całość dokładnie wymieszać i pozostawić w lodówce do schłodzenia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz