Golonka w zasmażanej kapuście
Golonka w zasmażanej kapuście
2 golonki przednie
przyprawy do golonki:
- płaska łyżka soli gruboziarnistej
- ½ łyżeczka soli peklowanej
- 5 liści laurowych
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
olej do smażenia i smalec
1 łyżka mąki
przyprawy do kapusty:
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Golonki
umyć
i zalać w naczyniu wodą, żeby zakrywała golonki w całości.
Dodać wszystkie przyprawy do golonki i odstawić na dwie doby do
lodówki.
W dniu w którym będziemy już piec golonki robimy kapustę i gotujemy golonki.
Zalewę wylać, zalać mięso świeżą wodą, powtórzyć przyprawy i ugotować golonki do miękkości. (Wywaru nie wylewać ! Można na nim ugotować pyszny kapuśniak).
Kapustę obgotować lub przelać wrzątkiem w zależności od tego na ile jest kwaśna, a następnie pokroić. Jeśli lubimy mocno kwaśną kapustę, możemy garść odłożyć i pozostawić bez gotowania, wówczas należy ją tylko pokroić.
W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać olej, cebule pokroić w drobną kostkę i połowę usmażyć na lekko złoty kolor, dodać kapustę i przyprawy do kapusty – smażyć do momentu, aż kapusta też nabierze złotego koloru.
Dodać pozostałą pokrojoną cebulę. Podlać wodą i dusić do miękkości.
Z 2 łyżek smalcu i łyżki mąki zrobić zasmażkę. W tym celu należy smalec roztopić, dodać mąkę i smażyć do momentu, aż mąka nabierze lekko brązowego koloru, cały czas mieszając. Gotową zasmażkę wlać do kapusty i doprowadzić do wrzenia.
Zrobioną kapustę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na kapustę ułożyć golonki, które przykryć dodatkowo niewielką ilością kapusty.
Można ewentualnie dodać do upieczenia podgotowane ziemniaki, które polać olejem i posypać przyprawami.
Całość zapiekać do momentu, aż golonki się zarumienią.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz