Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Golonka w zasmażanej kapuście

 Golonka w zasmażanej kapuście

  • 2 golonki przednie

    przyprawy do golonki:

    - płaska łyżka soli gruboziarnistej

    - ½ łyżeczka soli peklowanej

    - 5 liści laurowych

    - łyżeczka ziaren ziela angielskiego

    - łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu

    - 3 ząbki czosnku

     

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 2 cebule

  • olej do smażenia i smalec

  • 1 łyżka mąki

    przyprawy do kapusty:

    - ½ łyżeczki soli

    - ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    - ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    - kilka ziaren ziela angielskiego

    - 3 liście laurowe


Golonki umyć i zalać w naczyniu wodą, żeby zakrywała golonki w całości. Dodać wszystkie przyprawy do golonki i odstawić na dwie doby do lodówki.


 


 

 

 

 

 

W dniu w którym będziemy już piec golonki robimy kapustę i gotujemy golonki.

Zalewę wylać, zalać mięso świeżą wodą, powtórzyć przyprawy i ugotować golonki do miękkości. (Wywaru nie wylewać ! Można na nim ugotować pyszny kapuśniak).

Kapustę obgotować lub przelać wrzątkiem w zależności od tego na ile jest kwaśna, a następnie pokroić. Jeśli lubimy mocno kwaśną kapustę, możemy garść odłożyć i pozostawić bez gotowania, wówczas należy ją tylko pokroić.


 

 

 

 

 

 

W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać olej, cebule pokroić w drobną kostkę i połowę usmażyć na lekko złoty kolor, dodać kapustę i przyprawy do kapusty – smażyć do momentu, aż kapusta też nabierze złotego koloru.

Dodać pozostałą pokrojoną cebulę. Podlać wodą i dusić do miękkości.

Z 2 łyżek smalcu i łyżki mąki zrobić zasmażkę. W tym celu należy smalec roztopić, dodać mąkę i smażyć do momentu, aż mąka nabierze lekko brązowego koloru, cały czas mieszając. Gotową zasmażkę wlać do kapusty i doprowadzić do wrzenia.

Zrobioną kapustę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na kapustę ułożyć golonki, które przykryć dodatkowo niewielką ilością kapusty. 


 

 

 

 

 

 

Można ewentualnie dodać do upieczenia podgotowane ziemniaki, które polać olejem i posypać przyprawami.

Całość zapiekać do momentu, aż golonki się zarumienią. 

 SMACZNEGO !  💗 




Komentarze