Zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem
Zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem
8 dużych podłużnych ziemniaków
500 g boczku surowo-wędzonego w kawałku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 18%
około 150g tartego żółtego sera
olej
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny świeżo zmielony, pieprz biały
do podania: śmietana, szczypiorek, koperek
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na połowę.
Na jedną połówkę położyć kawałek masła, posypać solą, przykryć drugą połówką i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając wykałaczkę.
Za pomocą łyżeczki (lub wykrawacza do melona) z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni dodać posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę – wszystko razem przesmażyć.
Do wyjętego miąższu ziemniaków dodać masło, śmietanę i usmażony boczek. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, lekko upychając. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 stopniach przez około 30 minut.
Po 3o minutach wyjąć i każdą połówkę ziemniaka posypać serem. Wstawić na kolejne 10 minut, aby ser się zapiekł.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz