Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem

Zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem

  • 8 dużych podłużnych ziemniaków

  • 500 g boczku surowo-wędzonego w kawałku

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • około 150g tartego żółtego sera

  • olej

    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny świeżo zmielony, pieprz biały

    do podania: śmietana, szczypiorek, koperek


Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na połowę. 



 

 

 

 

 

 

Na jedną połówkę położyć kawałek masła, posypać solą, przykryć drugą połówką i zawinąć w folię aluminiową. 



 

 

 

 

 

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając wykałaczkę.

Za pomocą łyżeczki (lub wykrawacza do melona) z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. 


 

 

 

 

 

 

 

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni dodać posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę – wszystko razem przesmażyć.




 

 

 

 

 

Do wyjętego miąższu ziemniaków dodać masło, śmietanę i usmażony boczek. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. 


 


 

 

 

 

 

Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, lekko upychając. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 stopniach przez około 30 minut. 


 


 

 

 

 

 

Po 3o minutach wyjąć i każdą połówkę ziemniaka posypać serem. Wstawić na kolejne 10 minut, aby ser się zapiekł.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.


 SMACZNEGO ! 💗


Komentarze