Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

  • 6 paczek herbatników (po 50g)

  • 2 budynie waniliowe

  • 2 szklanki mleka

  • 1 kostka masła

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 duża śmietana 18%

  • 2 opakowania śnieżki

  • 1 mleczna czekolada

dodatkowo:

  • papier do pieczenia

  • forma do ciasta o wymiarach około 24x24 cm

Formę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Nie jest to konieczne, gdyż papier ma tu zapobiec ubrudzeniu się blachy. Kolejno układamy warstwy w blaszce:

1 warstwa:

Ułożyć herbatniki, w razie potrzeby przyciąć do odpowiednich rozmiarów, spód musi być ułożony cały ciastkami.

Ugotować budynie z 2 szklankami mleka, ostudzić, rozbić z masłem. Wyłożyć na warstwę herbatników. Lekko nie będzie, herbatniki będą się podnosić od spodu i przemieszczać, ale trzeba sprostać zadaniu i cały spód pokryć masą budyniową.









2 warstwa:

Na krem budyniowy ułożyć kolejną warstwę herbatników.

Jeśli używamy masy krówkowej, należy bezpośrednio wyłożyć na herbatniki – tu będzie już prościej, gdyż masa budyniowa będzie przytrzymywać nam ciastka.

Jeśli używamy mleka skondensowanego, musimy ugotować go w garnku, gotujemy 2 godziny, lekko ostudzić.









3 warstwa:

Ułożyć trzecią ostatnią warstwę herbatników.

Śmietanę 18% rozbić z dwiema śnieżkami (śnieżki na opakowaniu w sposobie robienia muszą być na mleko).



 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Na górę śmietanową starkować schłodzoną czekoladę mleczną.


 


 

 

 

 

 

UWAGA!

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (minimalnie na 3-4 godziny), a czekoladę starkować dopiero przed podaniem, gdyż może ona wchłonąć wilgoć ze śmietany i zrobić się wilgotna, nie wpłynie to zbytnio na smak, ale suche wiórki czekolady wyglądają na cieście bardziej efektownie. 


 SMACZNEGO ! 💗


Komentarze