Muffinki łaciate z krówką
Muffinki łaciate z krówką
Są
takie wypieki, które nigdy się nie znudzą, a jeśli przeważa w
nich prostota wykonania to już całkiem jest to strzał w
dziesiątkę. Muffiny można zaliczyć właśnie do tej kategorii
wypieków – proste w wykonaniu, a do tego pyszne. Tym razem w
wersji z ciągnącymi krówkami. Podczas pieczenia krówka ładnie
się rozpuszcza tworząc pyszne nadzienie w środku babeczki.
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
1 (z kopcem) łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ szklanki cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżka naturalnego kakao
1 jajko (większe)
1 i ¼ szklanki mleka
½ szklanki oleju
12 krówek (ciągutek)
W jednej misce zmieszać łyżką mąkę, proszek do pieczenia, sodę i oba rodzaje cukru.
W drugiej misce zmieszać mleko, jajko i olej. Do suchych składników dodać mokre, mieszać do połączenia (nie za długo). Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Formę na muffinki (ja użyłam silikonowej) wyłożyć papilotkami.
Nałożyć
po
łyżce masy jasnej.
Włożyć krówkę.
Potem napełniać naprzemiennie raz jasną raz ciemną masą. Uwaga ! Babeczki rosną, nie napełniamy form do końca.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec w trybie góra/dól przez około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Gdy babeczki przestygną można delikatnie oprószyć je cukrem pudrem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz