Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Muffinki łaciate z krówką

Muffinki łaciate z krówką

Są takie wypieki, które nigdy się nie znudzą, a jeśli przeważa w nich prostota wykonania to już całkiem jest to strzał w dziesiątkę. Muffiny można zaliczyć właśnie do tej kategorii wypieków – proste w wykonaniu, a do tego pyszne. Tym razem w wersji z ciągnącymi krówkami. Podczas pieczenia krówka ładnie się rozpuszcza tworząc pyszne nadzienie w środku babeczki. 

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej

  • 1 (z kopcem) łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki sody

  • ½ szklanki cukru

  • 1 torebka cukru wanilinowego

  • 1 łyżka naturalnego kakao

  • 1 jajko (większe)

  • 1 i ¼ szklanki mleka

  • ½ szklanki oleju

  • 12 krówek (ciągutek)

W jednej misce zmieszać łyżką mąkę, proszek do pieczenia, sodę i oba rodzaje cukru.

W drugiej misce zmieszać mleko, jajko i olej. Do suchych składników dodać mokre, mieszać do połączenia (nie za długo). Masę podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Formę na muffinki (ja użyłam silikonowej) wyłożyć papilotkami.

Nałożyć po łyżce masy jasnej.


 


 

 

 

 

 

 

 

Włożyć krówkę.



 

 

 

 

 

 

 

Potem napełniać naprzemiennie raz jasną raz ciemną masą. Uwaga ! Babeczki rosną, nie napełniamy form do końca.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec w trybie góra/dól przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). 


 


 

 

 

 

 

 

 

Gdy babeczki przestygną można delikatnie oprószje cukrem pudrem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SMACZNEGO ! 💗




Komentarze