Placuszki bananowe
Placuszki bananowe
Domowe bananowe placuszki to pomysł na proste i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Do ich zrobienia najlepsze będą słodkie, dojrzałe banany. Wychodzą mięciutkie, puszyste i niesamowicie smaczne 🍌🍌🍌
1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
3 jajka
1 łyżka cukru (płaska)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 małe banany
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Jajka, jogurt i mleko wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Do miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Dodać szczyptę soli i cukier oraz cukier waniliowy. Wbić jajka, dodać mleko i jogurt oraz pokrojone na kawałki banany.
Wszystko dokładnie zmiksować blenderem „żyrafą”. Musi powstać gładka masa.
Olej wlać na patelnię, rozprowadzić po jej całości. Olej musi dobrze się rozgrzać, aby placuszki mniej go chłonęły.
Przy pomocy dużej łyżki nakładać porcje masy na patelnię – na jeden placek kłaść dwie łyżki ciasta. Placuszki bananowe smażyć na średniej mocy palnika, by nie zrumieniły się zbyt szybko. Gdy jedna strona już się zarumieni, przełożyć każdy placek na drugą stronę. Gdy obie strony się zarumienią, placki są gotowe do spożycia.
Placuszki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać ulubionym syropem, posypać posiekanymi orzechami lub posmarować dżemem. Dzieci z pewnością wybiorą wersję z masłem czekoladowym lub orzechowym.
SMACZNEGO ! 💗
💥Jeśli wolicie, aby banan był bardziej wyczuwalny, można go pokroić w drobną kostkę i dodać do wymieszanej wcześniej masy.
Komentarze
Prześlij komentarz