Sernik żydowski
Sernik żydowski
Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Sernik żydowski przyrządzany jest z kremowego serka i dużej ilości śmietany, te składniki sprawiają, że po upieczeniu ciasto ma bardzo delikatną strukturę. Słodko-śmietanową masę przełamuje spód słonych krakersów. Poza tym jest banalny w wykonaniu, nawet laik poradzi sobie w jego zrobieniu. Jest tak pyszny, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.
krakersy (2 duże opakowania) – rozkruszyć
280 dag masła – roztopić
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na spód dużej blachy.
ser:
1 kg mielonego twarogu (lub sera w wiaderku)
6 roztrzepanych jaj
2x po ¾ szkl. cukru
2 łyżeczki olejku śmietankowego
Wszystkie składniki połączyć i wylać na krakersy.
Piekarnik nagrzać do 200C.
Piec 40 minut (nie mniej), wyjąć z piekarnika na 8 – 10 minut, żeby opadł.
3 duże śmietany 18%
8 – 10 łyżek cukru
Śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na ser i piec jeszcze 10 minut (nie dłużej).
SMACZNEGO ! 💗
💥 Składniki są podane na dużą porcję blachy. Dzieląc wszystko na połowę, możemy zrobić mniejszy sernik w keksówce.
💥 Sernik można też przyrządzić w formie mini deserków:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2024/04/mini-serniczki-zydowskie.html
Komentarze
Prześlij komentarz