Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sernik żydowski

Sernik żydowski

Cudownie delikatny sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Sernik żydowski przyrządzany jest z kremowego serka i dużej ilości śmietany, te składniki sprawiają, że po upieczeniu ciasto ma bardzo delikatną strukturę. Słodko-śmietanową masę przełamuje spód słonych krakersów. Poza tym jest banalny w wykonaniu, nawet laik poradzi sobie w jego zrobieniu. Jest tak pyszny, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.

  • krakersy (2 duże opakowania) – rozkruszyć

  • 280 dag masła – roztopić

  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na spód dużej blachy.


 

 

 

 

 

 


ser:

  • 1 kg mielonego twarogu (lub sera w wiaderku)

  • 6 roztrzepanych jaj

  • 2x po ¾ szkl. cukru

  • 2 łyżeczki olejku śmietankowego

Wszystkie składniki połączyć i wylać na krakersy.


 

 

 

 

 

 

 

Piekarnik nagrzać do 200C.

Piec 40 minut (nie mniej), wyjąć z piekarnika na 8 – 10 minut, żeby opadł.

  • 3 duże śmietany 18%

  • 8 – 10 łyżek cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na ser i piec jeszcze 10 minut (nie dłużej).

SMACZNEGO ! 💗

💥 Składniki są podane na dużą porcję blachy. Dzieląc wszystko na połowę, możemy zrobić mniejszy sernik w keksówce.

💥 Sernik można też przyrządzić w formie mini deserków:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2024/04/mini-serniczki-zydowskie.html




 


Komentarze