Gigantyczny schabowy w podwójnej panierce
Gigantyczny schabowy w podwójnej panierce
4 plastry schabu (grubość około 1-1,5 cm)
4 jajka
bułka tarta
mąka
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
Do jajek dodać soli i pieprzu, roztrzepać.
Każdy kawałek mięsa mocno potłuc na cienkie plastry z jednej strony, kotlet powinien nawet potroić swoją powierzchnię (dlaczego tłuczemy tylko z jednej strony? dlatego, że mięso będzie tak cienkie, że każdy niepotrzebny ruch może spowodować, że będzie nam się rwało).
Potłuczony kotlet posypać solą i pieprzem oraz rozsmarować na nim czosnek wyciśnięty przez praskę (jeśli lubicie smak czosnku, to można na każdy kotlet dać jeden ząbek czosnku).
Przyprawiony już kotlet delikatnie, można przy pomocy szerokiego noża zdjąć z deski i włożyć do mąki, następnie do jajka i tartej bułki i jeszcze raz do jajka i bułki.
Będziemy mieli zapanierowany kawał ciężkiego mięcha,
Na największej patelni (ja użyłam o średnicy 32 cm) rozgrzać większą ilość tłuszczu i smażyć schabowe, aby się zarumieniły z obu stron.
Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami... U mnie dzisiaj z purée
ziemniaczano-kalafiarowym:
Komentarze
Prześlij komentarz