Śledź na pieczonym ziemniaku z piklowaną cebulą
Śledź na pieczonym ziemniaku z piklowaną cebulą
Tak podane śledzie na ziemniaku
są absolutnie wyśmienite ! Upieczony na chrupko kartofel, słodkie jabłko, majonez, śledzik i wisienka na torcie w postaci marynowanej cebulki.
filety śledziowe a'la matjas (mogą być korzenne)
kilka małych ziemniaków
majonez (opcjonalnie sos tatarski)
twarde słodkie jabłko
piklowana cebula (przepis podany niżej)
pieprz świeżo zmielony
sól
Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na połowę i delikatnie wydrążyć środek (łyżeczką lub wykrawaczem do melona). Ziemniaki delikatnie polać olejem i posolić. Ułożyć wydrążeniem do dołu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie i zarumienione. Pozostawić do wystygnięcia.
Jabłko pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki, a potem na julienne/zapałki.
W każdy środek ziemniaka położyć trochę jabłka, posmarować majonezem lub sosem tatarskim.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i kłaść na ziemniaki po jednym plastrze.
Na wierzchu ułożyć płatek marynowanej cebuli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Prosty przepis na piklowaną cebulkę:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2024/01/piklowana-rozowa-cebula.html
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz