Makaron z tuńczykiem i ogórkiem
Makaron z tuńczykiem i ogórkiem
Robiąc sałatkę z tuńczykiem, możecie użyć dowolnego makaronu, a nawet zastąpić go ryżem. Każdy rodzaj ogórka konserwowego będzie dobry, a kukurydzę z puszki można zamienić na zielony groszek - w ten sposób jedna sałatka ma wiele twarzy. Makaronowa sałatka z tuńczykiem świetnie sprawdzi się nie tylko na imprezowych stołach, ale także jako drugie śniadanie w pracy lub danie na kolację.
125 g makaronu (np. świderki, lub rurki Occhi di lupo ewentualnie inne ulubione, makaron można też zastąpić ryżem parboiled, wówczas potrzebna będzie 1 torebka ryżu)
5-6 ogórków w occie (u mnie w lekko słodkiej zalewie)
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
1 puszka kukurydzy (można zastąpić groszkiem)
1 mała czerwona cebula
majonez
sól
pieprz świeżo zmielony
Makaron
ugotować według instrukcji na opakowaniu (uważać, żeby nie
rozgotować!). Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, pozwolić,
aby z makaronu ściekła woda. Jeśli używamy ryżu - gotujemy też według instrukcji na opakowaniu. Przerzucić do większej miski.
Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w mniejszą kostkę, dodać do makaronu.
Kukurydzę (lub groszek) odsączyć z zalewy i dodać do pozostałych składników.
Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Z tuńczyka zlać olej (nie odsączać go zupełnie) i dorzucić do reszty.
Dodać majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
Komentarze
Prześlij komentarz