Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Placek po węgiersku

 Placek po węgiersku

  • ½ kg łopatki wieprzowej

  • 1 duża cebula

  • 2 średnie marchewki

  • 1 papryka czerwona

  • 250g pieczarek

    przyprawy:

    kostka rosołowa

    sól

    pieprz

    3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

    2 łyżki sosu sojowego

    2 listki laurowe

    3 ziela angielskie

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    2 łyżki mąki

    dodatkowo:

    śmietana

    koperek

    olej do smażenia

Mięso pokroić w mniejszą kostkę ok. 1 cm. Posypać papryką, solą i pieprzem. 


 

 

 

 

 

 

Do garnka, w którym będziemy robić gulasz wlać olej, przesmażyć mięso. Zalać wodą w ilości, żeby zakryła nieco mięso. Dodać kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 1 godzinę, w razie potrzeby dolewać wodę.


 

 

 

 

 

 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę i pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać resztę warzyw i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut. 


 

 

 

 

 

 

Po godzinie duszenia mięsa dodać warzywa z patelni, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Dusić wszystko razem przez kolejne około 20 minut.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować. Sos zrobi się gęsty, w razie potrzeby dolać wody i doprowadzić do wrzenia.

PLACEK:

  • około 1 ½ kg ziemniaków

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • ½ średniej cebuli

  • 1 jajko

  • maggi w płynie

  • sól

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.

Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, jajko sól oraz wlać maggi, wymieszać.

Rozgrzać patelnię o średnicy 20-22 cm, wlać olej. Wyłożyć masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek grubości około 0,5 cm. Smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, w razie potrzeby dolać oleju i powtórzyć smażenie (około 3 minuty).

Usmażony placek przełożyć na talerz, nałożyć gorący gulasz i złożyć na pół. Po wierzchu polać gęstą śmietaną i posypać posiekanym koperkiem.

Z podanej porcji wychodzą 3-4 placki.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze