Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Trójkąty z ciasta filo nadziewane karmelizowaną cebulką

Trójkąty z ciasta filo nadziewane karmelizowaną cebulką

  • ciasto filo

  • sezam

  • jajko


KARMELIZOWANA CEBULKA:

  • cebula czerwona lub biała (3 szt.)

  • oliwa (do smażenia)

  • masło (łyżka)

  • opcjonalnie: 

    - cukier trzcinowy/miód

    - wino czerwone

    - ocet balsamiczny

    - tymianek

    - sól

    - pieprz

Cebulę pokroić w piórka. 



 

 

 

 

 

 

W głębokiej patelni rozgrzać (na średnim ogniu) oliwę z masłem, wrzucić cebulę, mieszać, dusić 15 minut, aż cebula zmięknie. Pilnować, by się nie przypaliła.



 

 

 

 

 

 

Następnie zmniejszyć ogień i ewentualnie na tym etapie można dodać łyżkę cukru, odrobinę soli, wina czerwonego czy octu balsamicznego. 

Karmelizować cebulę jeszcze przez około 20 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje, a cebulka uzyska bursztynowy kolor.


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Każdy arkusz ciasta filo posmarować masłem lub oliwą i układać jeden na drugim.


 

  

 

 

 

Złożone ciasto przekroić na paski szerokości około 10 cm (lub węższe w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość trójkąta).

W opakowaniu jest spora ilość arkuszy ciasta, a gdy będziemy mieli już pocięte prostokąty, to do jednego trójkąta używamy 2 lub 3 sztuk.

Na końcu paska (warstw nie rozdzielamy!) nałożyć łyżeczkę skarmelizowanej cebuli, chwytać róg paska i zawijać do przeciwnego brzegu i zwinięty trójkąt równać znowu do przeciwnego brzegu i tak do końca paska - według instrukcji podanej niżej. Zakręcając w ten sposób trójkąty będziemy mieli pewność, że farsz nam nie wypłynie.



 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Trójkąty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 


 

 

 

 

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

SMACZNEGO ! 💗

💥Karmelizowaną cebulę można wykorzystać jako dodatek do tart, pizzy, śledzi, mięs, hamburgerów itp.]

 

Komentarze