Trójkąty z ciasta filo nadziewane karmelizowaną cebulką
Trójkąty z ciasta filo nadziewane karmelizowaną cebulką
ciasto filo
sezam
jajko
KARMELIZOWANA CEBULKA:
cebula czerwona lub biała (3 szt.)
oliwa (do smażenia)
masło (łyżka)
opcjonalnie:
- cukier trzcinowy/miód
- wino czerwone
- ocet balsamiczny
- tymianek
- sól
- pieprz
Cebulę pokroić w piórka.
W głębokiej patelni rozgrzać (na średnim ogniu) oliwę z masłem, wrzucić cebulę, mieszać, dusić 15 minut, aż cebula zmięknie. Pilnować, by się nie przypaliła.
Następnie zmniejszyć ogień i ewentualnie na tym etapie można dodać łyżkę cukru, odrobinę soli, wina czerwonego czy octu balsamicznego.
Karmelizować cebulę jeszcze przez około 20 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje, a cebulka uzyska bursztynowy kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz