Ziemniak w mundurku zapiekany z masłem
Ziemniak w mundurku zapiekany z masłem
15 ziemniaków – najlepiej jak będą duże i podłużne
masło
sól
gałązka świeżego rozmarynu
Ziemniaki dokładnie umyć. Wrzucić do garnka i gotować w osolonej wodzie, żeby zrobiły się al dente. Lekko przestudzić i każdy ziemniak przekroić na połowę wzdłuż.
Każdą polówkę ziemniaka kłaść osobno na odpowiedniej wielkości papieru do pieczenia lub folii aluminiowej - tak aby później można było swobodnie go zawinąć. Ziemniaki smarować masełkiem na wewnętrznej stronie, oprószyć solą i położyć gałązkę rozmarynu.
Dokładnie zawinąć i ułożyć na blachę piekarnika, zapiekać w temperaturze około 200 stopni przez około 30 minut, aż ziemniaki zrobią się całkowicie miękkie w środku.
Wybornie smakują też same bez żadnych mięs !
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz