Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Purée ziemniaczano-kalafiorowe

 Purée ziemniaczano-kalafiorowe

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 kalafior świeży (można zastąpić mrożonym)

  • 2 łyżki masła

  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30%

  • natka pietruszki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru.

Gdy będą miękkie odcedzić. Można chwilę potrzymać na palniku, aby odparowała z warzyw woda.

Do gorących odcedzonych warzyw dodać pozostałe składniki.



 

 

 

 

 

Zmiksować blenderem na gładką masę.

SMACZNEGO ! 💗

💥Pietruszkę można posiekać i wrzucić do warzyw przed zmiksowaniem lub tylko nią udekorować gotowe już purée.



Komentarze