Purée ziemniaczano-kalafiorowe
Purée ziemniaczano-kalafiorowe
1 kg ziemniaków
1 kalafior świeży (można zastąpić mrożonym)
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru.
Gdy będą miękkie odcedzić. Można chwilę potrzymać na palniku, aby odparowała z warzyw woda.
Do gorących odcedzonych warzyw dodać pozostałe składniki.
Zmiksować blenderem na gładką masę.
SMACZNEGO ! 💗
💥Pietruszkę można posiekać i wrzucić do warzyw przed zmiksowaniem lub tylko nią udekorować gotowe już purée.
Komentarze
Prześlij komentarz