Brokuł z szynką i rodzynkami
Brokuł z szynką i rodzynkami
Smaczna i niezwykle pożywna sałatka z brokułem w roli głównej. Dodatek rodzynek nadaje całości słodkiego charakteru, a szynka sprawia, że jest bardzo sycąca. Dorzucamy jeszcze chrupiące prażone pestki i całość łączymy z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego.
1 brokuł
250-300 g ulubionej szynki w kawałku
rodzynki sułtańskie (około dwie garście)
pestki dyni (około dwie garście)
SOS:
- jogurt naturalny
- majonez
- odrobina cukru brązowego
- sól
- pieprz
Brokuła podzielić na małe różyczki, zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy będzie już ale dente odcedzić, przelać obficie zimną wodą i gdy odsączymy wodę, wrzucić do miski w której będziemy mieszać sałatkę.
Szynkę pokroić w kostkę lub słupki i dodać do brokuła.
Rodzynki wrzucić do miseczki i sparzyć wrzątkiem (pozostawić na około 15 minut do zmiękczenia), następnie odcedzić i dodać do reszty składników.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni z dodatkiem soli.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Delikatnie połączyć wszystko ze sobą i odstawić do lodówki do schłodzenia.
SMACZNEGO ! 💗
💥Blanszowanie, to proces parzenia warzyw, który pozwala nie tylko na zachowanie ich smaku, ale również witamin i odpowiedniej twardości. W tym celu należy w naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru i wrzucić warzywa (pocięte już na odpowiednie kawałki), które chcemy zblanszować. Woda nie może się już gotować, ale możemy ją podgrzewać. Brokuł będzie gotowy po około 3-4 minutach (np. szpinak potrzebuje około 30 sekund, pieczarka 1 minuty, a papryka około 3). Wówczas odcedzamy warzywa i wrzucamy do naczynia z zimną wodą lub płuczemy pod kranem. Odsączamy z nadmiaru wody, można też delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz