Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Brokuł z szynką i rodzynkami

Brokuł z szynką i rodzynkami

Smaczna i niezwykle pożywna sałatka z brokułem w roli głównej. Dodatek rodzynek nadaje całości słodkiego charakteru, a szynka sprawia, że jest bardzo sycąca. Dorzucamy jeszcze chrupiące prażone pestki i całość łączymy z delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego.

 

  • 1 brokuł

  • 250-300 g ulubionej szynki w kawałku

  • rodzynki sułtańskie (około dwie garście)

  • pestki dyni (około dwie garście)

SOS: 

- jogurt naturalny

- majonez

- odrobina cukru brązowego

- sól 

- pieprz

Brokuła podzielić na małe różyczki, zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, gdy będzie już ale dente odcedzić, przelać obficie zimną wodą i gdy odsączymy wodę, wrzucić do miski w której będziemy mieszać sałatkę.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szynkę pokroić w kostkę lub słupki i dodać do brokuła.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rodzynki wrzucić do miseczki i sparzyć wrzątkiem (pozostawić na około 15 minut do zmiękczenia), następnie odcedzić i dodać do reszty składników.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni z  dodatkiem soli.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Delikatnie połączyć wszystko ze sobą i odstawić do lodówki do schłodzenia.


SMACZNEGO ! 💗

💥Blanszowanie, to proces parzenia warzyw, który pozwala nie tylko na zachowanie ich smaku, ale również witamin i odpowiedniej twardości. W tym celu należy w naczyniu zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru i wrzucić warzywa (pocięte już na odpowiednie kawałki), które chcemy zblanszować. Woda nie może się już gotować, ale możemy ją podgrzewać. Brokuł będzie gotowy po około 3-4 minutach (np. szpinak potrzebuje około 30 sekund, pieczarka 1 minuty, a papryka około 3). Wówczas odcedzamy warzywa i wrzucamy do naczynia z zimną wodą lub płuczemy pod kranem. Odsączamy z nadmiaru wody, można też delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Komentarze