Fasolka szparagowa z boczkiem i ziemniakami
Fasolka szparagowa z boczkiem i ziemniakami
żółta fasolka szparagowa (dwie spore garście)
8 – 10 małych ziemniaków
garść starkowanego żółtego sera
boczek wędzony w plastrach (150g)
½ małej czerwonej cebuli (jeśli nie przepadasz za cebulą możesz jej dodać ¼ część lub zastąpić szczypiorkiem)
natka pietruszki
majonez
sól
pieprz
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Plastry
boczku uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Po ostudzeniu jak zrobią się już twarde pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Natkę pietruszki posiekać.
Do miski wrzucić ostudzone ziemniaki przecięte na 4 części.
Dodać fasolkę pociętą na 2 lub 3 części.
Ser.
Cebulę.
Boczek.
Doprawić do smaku
pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Posypać natką pietruszki.
Pozostawić w lodówce do schłodzenia.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz