Lasagne z sosem beszamelowym
Lasagne z sosem beszamelowym
Makaron niejedno ma imię. Dzisiaj zapiekany z mięsnym farszem i sosem beszamelowym (z wczorajszego przepisu). Jest to na pewno sycące i jednocześnie proste w przygotowaniu danie. Dobre dla niejadków wszelakich sosów pomidorowych, gdyż w zastępstwie pomidorów rządzi beszamel. Podstawą są tu odpowiednie makaronowe płaty, które można kupić w każdym sklepie, a między nimi farsz mięsno-pieczarkowy. Lasagne jest dobra także następnego dnia po odgrzaniu.
kilka płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
ser żółty
sól
pieprz
dodatkowo sos beszamelowy:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2024/03/sos-beszamelowy-beszamel.html
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Gdy z pieczarek odparuje woda, dodać mięso mielone i wszystko razem smażyć do momentu, aż mięso delikatnie się zetnie.
Każdy płat lasagne odgotować parę minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotować po 3-4 płaty, żeby się nie skleiły. Po wyjęciu z wody układać w naczyniu, tak aby przykryły dokładnie dno, a do gotowania wrzucać kolejne.
Na makaron ułożyć farsz z mięsa i pieczarek.
Farsz przesmarować sosem beszamelowym.
Posypać żółtym serem.
Układać tak samo następne warstwy. Warstwa kończąca to sos beszamelowy i żółty ser.
Lasagne zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra/dół przez około 40 minut pod przykryciem. Jeśli lubicie bardziej przypieczone dania, to pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie.
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz