Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kotleciki ryżowe smażone w płatkach kukurydzianych

Kotleciki ryżowe smażone w płatkach kukurydzianych

Gdy przejadły się już tradycyjne mielone lub gdy zrobiła się nadwyżka farszu mięsnego z innego dania, wtedy naradza się wyśmienity pomysł właśnie na kotleciki ryżowe smażone w płatkach kukurydzianych. A to, że mają ryż w składzie, można nimi się zajadać bez żadnych dodatków typu ziemniaki czy chleb. Najbardziej przypadły do gustu najmłodszym domownikom.

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego

  • 100g ugotowanego ryżu (1 torebka)

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 ząbek czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, maggi

  • płatki kukurydziane

Ryż ugotować i ostudzić. W misce dodać wszystkie pozostałe składniki kotlecików (oprócz płatków kukurydzianych) – czosnek wycisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać. 



 







 

 

Formować niewielkie kulki, które następnie mocno spłaszczyć dłońmi (dłonie można moczyć w zimnej wodzie, aby mięso mniej się do nich kleiło).

Płatki kukurydziane pokruszyć (można zmielić blenderem lub przesypane do torebki potłuc młotkiem).

Gotowe kotleciki obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.


 

 

 

 

 

 

 

 


Można podawać od razu usmażone na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smakują też dobrze na zimno.



SMACZNEGO ! 💗

Komentarze