Kotleciki ryżowe smażone w płatkach kukurydzianych
Kotleciki ryżowe smażone w płatkach kukurydzianych
Gdy przejadły się już tradycyjne mielone lub gdy zrobiła się nadwyżka farszu mięsnego z innego dania, wtedy naradza się wyśmienity pomysł właśnie na kotleciki ryżowe smażone w płatkach kukurydzianych. A to, że mają ryż w składzie, można nimi się zajadać bez żadnych dodatków typu ziemniaki czy chleb. Najbardziej przypadły do gustu najmłodszym domownikom.
500g mięsa mielonego wieprzowego
100g ugotowanego ryżu (1 torebka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, maggi
płatki kukurydziane
Ryż ugotować i ostudzić. W misce dodać wszystkie pozostałe składniki kotlecików (oprócz płatków kukurydzianych) – czosnek wycisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kulki, które następnie mocno spłaszczyć dłońmi (dłonie można moczyć w zimnej wodzie, aby mięso mniej się do nich kleiło).
Płatki kukurydziane pokruszyć (można zmielić blenderem lub przesypane do torebki potłuc młotkiem).
Gotowe kotleciki obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Można podawać od razu usmażone na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smakują też dobrze na zimno.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz