Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Karmelizowana cebulka

 Karmelizowana cebulka

  • cebula czerwona lub biała (3 szt.)

  • oliwa (do smażenia)

  • masło (łyżka)

  • opcjonalnie do podkreślenia smaku: 

    - cukier trzcinowy/miód

    - wino czerwone

    - ocet balsamiczny

    - tymianek

    - sól

    - pieprz ziołowy lub czarny

Cebulę pokroić w piórka. 


 


 

 

 

 

W głębokiej patelni rozgrzać (na średnim ogniu) oliwę z masłem, wrzucić cebulę, mieszać, dusić 15 minut, aż cebula zmięknie. Pilnować, by się nie przypaliła.


 



 

 

 

 

Następnie zmniejszyć ogień i ewentualnie na tym etapie można dodać łyżkę cukru, odrobinę soli, wina czerwonego czy octu balsamicznego. 


 


 

 

 

 

 

Karmelizować cebulę jeszcze przez około 20 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje, a cebulka uzyska bursztynowy kolor.

SMACZNEGO ! 💗

💥Karmelizowana cebula – dodatek do wszystkiego! Domowa karmelizowana cebula jest podstawą do zrobienia konfitury idealnej do hamburgerów, mięs, obiadów, zapiekanek, hot-dogów, zup, grilla, a nawet jako farsz np. do sakiewek z ciasta francuskiego czy ciasta filo. Cebula to składnik, który naprawdę można wykorzystać w niejednym przepisie, a wszystko zależy od naszych kulinarnych fantazji.


Komentarze