Karmelizowana cebulka
Karmelizowana cebulka
cebula czerwona lub biała (3 szt.)
oliwa (do smażenia)
masło (łyżka)
opcjonalnie do podkreślenia smaku:
- cukier trzcinowy/miód
- wino czerwone
- ocet balsamiczny
- tymianek
- sól
- pieprz ziołowy lub czarny
Cebulę pokroić w piórka.
W głębokiej patelni rozgrzać (na średnim ogniu) oliwę z masłem, wrzucić cebulę, mieszać, dusić 15 minut, aż cebula zmięknie. Pilnować, by się nie przypaliła.
Następnie zmniejszyć ogień i ewentualnie na tym etapie można dodać łyżkę cukru, odrobinę soli, wina czerwonego czy octu balsamicznego.
Karmelizować cebulę jeszcze przez około 20 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje, a cebulka uzyska bursztynowy kolor.
SMACZNEGO ! 💗
💥Karmelizowana cebula – dodatek do wszystkiego! Domowa karmelizowana cebula jest podstawą do zrobienia konfitury idealnej do hamburgerów, mięs, obiadów, zapiekanek, hot-dogów, zup, grilla, a nawet jako farsz np. do sakiewek z ciasta francuskiego czy ciasta filo. Cebula to składnik, który naprawdę można wykorzystać w niejednym przepisie, a wszystko zależy od naszych kulinarnych fantazji.
Komentarze
Prześlij komentarz