Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
2 szkl. ryżu do risotto
250g pieczarek
½ opakowania mini marchewek mrożonych
½ brokuła
1 średniej wielkości cebula
łyżka masła
1l bulionu
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, vegeta
Przygotować 1l bulionu z drobiowej kostki rosołowej.
Ryż podsmażyć na łyżce oleju na szklisto, podlewać stopniowo bulionem i mieszać aż będzie miękki, ale nierozgotowany.
Cebulę pokroić w drobną kostką, zeszklić na maśle, dodać mini marchewki, dusić pod przykryciem, aż marchewka zacznie robić się miękka.
Pieczarki pokroić w cienkie plastry.
Brokuł podzielić na różyczki, blanszować przez około 4 minuty w zagotowanej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Odcedzić.
Gdy ryż zacznie robić się delikatnie miękki – dodać wszystkie warzywa, dusić chwilę, aż pieczarki będą miękkie.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz