Filet w chrupiącym panko
Filet w chrupiącym panko
filet z kurczaka
panierka panko
przyprawy:
1 jajko
mleko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
½ łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki płatków chili
Fileta pokroić w dłuższe i węższe paski, włożyć do miski z przyprawami (użyć sypkich przypraw) na 1 godzinę - niech stoją w temperaturze pokojowej, można zostawić też na całą noc w lodówce.
Do jajka dodać sos sojowy i mąkę, wlewać stopniowo mleko, mleka wlać tyle, aby masa była dość
gęsta. W razie potrzeby dosypać mąki.
Paski mięsa wkładać do masy, a następnie panierować w panko dociskając filety, aby oblepiły się panierką w całości.
Na patelnię wlać oleju na wysokość 1 cm, smażyć na rozgrzanym z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz