Chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to zupa wiosny i wczesnego lata. Mocno schłodzony bez wątpienia przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni. Uwielbiamy go za chrupkość warzyw w nim zawartych, za aromatyczny koper i słodki smak młodego buraka, do tego ogórek, rzodkiewka, szczypiorek …
jajka (ugotowane na miękko)
2 pęczki botwinki
1 średniej wielkości burak
1l maślanki
250 ml jogurtu naturalnego
2 ogórki gruntowe
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić garścią świeżych liści szczawiu)
płaska łyżeczka soli
pieprz
Buraka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Wrzucić do garnka, dodać trochę wody i soli, gotować przez około 15 minut.
W międzyczasie umyć botwinkę, oddzielić liście od łodyg. Wszystko pokroić (około 0,5 cm). Najpierw do buraka dorzucić pokrojone łodygi, gotować przez 1 minutę.
Następnie dodać posiekane liście – czas gotowania też 1 minuta.
Po przestudzeniu do buraczków dodać sok z cytryny.
Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Starte warzywa zasypać płaską łyżeczka soli i wymieszać, odstawić na około 10 minut, mimo że ogórki mogą puścić wodę, ja jej nie wylewam – dodaję wszystko do buraków.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać i dodać do pozostałych warzyw.
Na koniec zalać maślanką i jogurtem. Dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać z ugotowanym jajkiem. Talerz z chłodnikiem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem, można też położyć plaster rzodkiewki lub mały listek botwinki.
Chłodnik podawać schłodzony, więc należy trzymać go w lodówce i nie podgrzewać przed podaniem !
SMACZNEGO ! 💗
💥Do chłodnika można też dodać ząbek drobno posiekanego czosnku.
Komentarze
Prześlij komentarz