Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Chłodnik litewski

 Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to zupa wiosny i wczesnego lata. Mocno schłodzony bez wątpienia przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni. Uwielbiamy go za chrupkość warzyw w nim zawartych, za aromatyczny koper i słodki smak młodego buraka, do tego ogórek, rzodkiewka, szczypiorek …

  • jajka (ugotowane na miękko)

  • 2 pęczki botwinki

  • 1 średniej wielkości burak

  • 1l maślanki

  • 250 ml jogurtu naturalnego

  • 2 ogórki gruntowe

  • pęczek rzodkiewek

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • 2 łyżki soku z cytryny (można zastąpić garścią świeżych liści szczawiu)

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

Buraka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Wrzucić do garnka, dodać trochę wody i soli, gotować przez około 15 minut.



 

 

 

 

 

 

W międzyczasie umyć botwinkę, oddzielić liście od łodyg. Wszystko pokroić (około 0,5 cm). Najpierw do buraka dorzucić pokrojone łodygi, gotować przez 1 minutę.


 

 

 

 

 

 

 

Następnie dodać posiekane liście – czas gotowania też 1 minuta. 


 


 

 

 

 

 

Po przestudzeniu do buraczków dodać sok z cytryny.

Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Starte warzywa zasypać płaską łyżeczka soli i wymieszać, odstawić na około 10 minut, mimo że ogórki mogą puścić wodę, ja jej nie wylewam – dodaję wszystko do buraków.

Koperek i szczypiorek drobno posiekać i dodać do pozostałych warzyw.


 


 

 

 

 

 

Na koniec zalać maślanką i jogurtem. Dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Podawać z ugotowanym jajkiem. Talerz z chłodnikiem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem, można też położyć plaster rzodkiewki lub mały listek botwinki.

Chłodnik podawać schłodzony, więc należy trzymać go w lodówce i nie podgrzewać przed podaniem !


 
SMACZNEGO ! 💗

💥Do chłodnika można też dodać ząbek drobno posiekanego czosnku.






 


Komentarze