Tuńczyk z krewetką na sałacie rzymskiej
Tuńczyk z krewetką na sałacie rzymskiej
(porcja na około 10 liści sałaty rzymskiej lub 15 liści cykorii)
sałata rzymska lub cykoria
krewetki różowe gotowane lub gotowe mrożone w panierce
kiełki słonecznika (opcjonalnie)
pasta z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 łyżka majonezu
szczypior
1 ząbek czosnku
garść prażonych pestek słonecznika
łyżka soku z cytryny
sól
smażone pomidorki:
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
10 pomidorków koktajlowych
1/3 papryczki chili
pieprz cytrynowy
Listki sałaty rzymskiej rozdzielić i ułożyć na talerz w którym będziemy serwować przystawkę. Jeśli używamy cykorii, aby usunąć z niej gorycz należy listki opłukać zimną wodą i później osuszyć ręcznikiem papierowym lub jej korzeń wstawić do naczynia z zimną wodą i dużą ilością soli.
Jeśli używamy mrożonych krewetek w panierce, należy je przygotować według przepisu na opakowaniu, jeśli natomiast wybraliśmy mrożone gotowane, należy zdjąć z nich pancerz i usmażyć na głębokim oleju w tempurze, ewentualnie na maśle z dodatkiem czosnku i maggi lub w dowolny inny ulubiony sposób.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć razem na patelni z dodatkiem oleju. Wrzucić pomidorki pokrojone wzdłuż na połowę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko smażyć do momentu, aż woda wyparuje.
Połączyć wszystkie składniki pasty z tuńczyka; szczypior posiekać drobno, czosnek wycisnąć przez praskę.
Farsz z tuńczyka nakładać na łódeczki z sałaty.
Na górę ułożyć przesmażone pomidorki.
Na każdą
porcję położyć po jednej krewetce. Całość można posypać kiełkami słonecznika lub posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz