Kotlety schabowe pod pierzynką
Kotlety schabowe pod pierzynką
6 cienkich kotletów schabowych
2 jajka
1 por (jasna część)
1 mozzarella
½ szkl. startego żółtego sera
½ szkl. mleka
2/3 szkl. mąki
mały pęczek natki pietruszki
½ łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
1 łyżka masła
olej do smażenia
przyprawy: sól, vegeta, pieprz ziołowy
Jajka, mąkę, ser żółty, natkę pietruszki i bazylię ubić trzepaczką wlewając powoli mleko, ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Masa musi być dość gęsta – w razie potrzeby zagęścić mąką.
Plastry schabu lekko potłuc i posolić.
Kotlety zanurzać w mące, a później w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju 4-5 minut z obu stron. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła.
Pora pociąć w cienkie plasterki i przetrzeć solą z odrobiną cukru, kulkę mozzarelli starkować na tarce o dużych oczkach.
Schabowe przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na każdej porcji położyć pora i posypać startą mozzarellą.
Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać do lekkiego zarumienienia sera.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz