Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kotlety schabowe pod pierzynką

 Kotlety schabowe pod pierzynką

  • 6 cienkich kotletów schabowych

  • 2 jajka

  • 1 por (jasna część)

  • 1 mozzarella

  • ½ szkl. startego żółtego sera

  • ½ szkl. mleka

  • 2/3 szkl. mąki

  • mały pęczek natki pietruszki

  • ½ łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii

  • 1 łyżka masła

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, vegeta, pieprz ziołowy

Jajka, mąkę, ser żółty, natkę pietruszki i bazylię ubić trzepaczką wlewając powoli mleko, ubijać, aż wszystkie składniki się połączą. Masa musi być dość gęsta – w razie potrzeby zagęścić mąką.




 

 

 

 

 

 

Plastry schabu lekko potłuc i posolić.

Kotlety zanurzać w mące, a później w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju 4-5 minut z obu stron. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła.


 


 

 

 

 

 

Pora pociąć w cienkie plasterki i przetrzeć solą z odrobiną cukru, kulkę mozzarelli starkować na tarce o dużych oczkach.

Schabowe przełożyć do naczynia żaroodpornego. 


 

 

 

 

 

 

 

Na każdej porcji położyć pora i posypać startą mozzarellą.




 

 

 

 

 

Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać do lekkiego zarumienienia sera.


 
SMACZNEGO ! 💗



Komentarze