Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Szukając idealnego przepisu na bułki do hamburgerów .... ten wydaje się takim być, a idealnie dobrane pieczywo, to połowa sukcesu dobrego hamburgera Bułki mają chrupiącą skórkę i miękki, ale dość zbity miąższ - dzięki temu utrzymają każdą ilość sosów i górę ulubionych dodatków. Dodany składnik w postaci ziemniaków sprawi, że zdecydowanie dłużej zachowają swoją świeżość. Nadają się zarówno do burgerów, jak i do kanapek z szarpaną wieprzowiną czy innych szybkich przekąsek, a ich przygotowanie wbrew pozorom jest banalnie proste.

składniki na 10 sztuk:

  • 680 g mąki pszennej (typ 450 lub 500),

  • 400 g puree ziemniaczanego,

  • 12 g suchych drożdży (instant)

  • 30 g masła

  • 16 g soli (około 1 łyżka)

  • 32 g cukru (około 2 łyżki)

  • 200 ml wody z ugotowanych ziemniaków

  • 1 jajko lub 2 żółtka (do posmarowania)

  • ziarno sezamu

- temperatura pokojowa


Najpierw należy ugotować ziemniaki (na 400 g ziemniaczanego puree będzie nam potrzebne około 500 g surowych, obranych ziemniaków).

Ziemniaki ugotować w wodzie bez soli !

Po ugotowaniu odcedzić do innego pojemnika, gdyż woda z gotowania będzie nam potrzebna później.

Ziemniaki dokładnie ugnieść, aby powstało gładkie puree, można nawet rozdrobnić blenderem. Odstawić do wystygnięcia. 


 


 

 

 

 

Do miski wsypać składniki sypkie: mąkę, suche drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszać. Dodać też miękkie masło, ostudzone puree i wlać ostudzoną wodę z ugotowanych ziemniaków.

Składniki można połączyć ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Początkowo ciasto będzie się rozpadać, będzie dość twarde i zaczną tworzyć się grudki. Wówczas należy przerzucić je na blat i zacząć ugniatać ręcznie. W tym czasie ziemniaki uwolnią swoją wilgoć i zaczną wiązać się z mąką.

Cały proces wyrabiania ciasta można zrobić za pomocą robota kuchennego używając do tego haka.


 

 

 

 

 

 

Po około 10-15 minutach ciasto na bułki zrobi się zwarte i miękkie. Wówczas można przełożyć je do miski podsypanej mąką i przykryć wilgotną ściereczką, aby odpoczęło przez około 15 minut. 


 

 

 

 

 

 

 

Kolejny etap to formowanie bułek. Blachę na której będziemy piec bułki wyścielić papierem do pieczenia.

Za pomocą drewnianej szpatułki lub specjalnego wykrawacza odciąć porcję ciasta na bułki (optymalna waga jednej bułki to około 140 gram). Z podanej porcji ciasta formować kulki (boki ciasta zawijać do środka, w ten sposób utworzy nam się ładna kulka).

Dodatkowo gotową kulkę położyć na blat bez mąki i dłonią zataczać z bułką koła, w ten sposób nabierze jeszcze lepszego kształtu. Delikatnie spłaszczyć, aby każda bułka zyskała na średnicy.

Uformowane bułki odkładać na papier zachowując przy tym odpowiedni odstęp od siebie i od krawędzi blachy. Na standardową blaszkę zmieści się około 9 sztuk (3x3)



 

 

 

 

 

 

 

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Tuż przed włożeniem do niego bułek, posmarować je dokładnie roztrzepanym żółtkiem (żółtka dadzą bułkom piękny rumiany efekt). Można też posmarować bułki roztrzepanym całym jajkiem. Górę posypać ziarnami sezamu (dla lepszego efektu wizualnego można połączyć sezam biały z czarnym).

Bułki piec bez termoobiegu przez około 20 minut – do momentu aż ładnie wyrosną, a ich powierzchnia zarumieni się. Po wyjęciu z piekarnika bułki odłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Gotowe bułki do burgerów można przechowywać nawet 3-4 dni. Przed użyciem bułkę przekroić na połowę i podgrzać na suchej patelni (podgrzanie sprawi, że nawet kilkudniowe bułki nabiorą pierwotnej sprężystości i świeżości).

SMACZNEGO ! 💗




 

Komentarze