Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ogórki w zalewie gyros

 Ogórki w zalewie gyros

Sałatka z ogórków w przyprawie gyros będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs, kanapek lub obiadów w zimowe wieczory. Ogórki wychodzą idealnie chrupiące, a orientalne przyprawy nadają im niepowtarzalnego smaku.
Najlepiej smakują zimą skarby lata zamknięte w słoikach!

  • około 2 kilogramy ogórków gruntowych średniej wielkości

  • 2 duże marchewki

  • 2 cebule średniej wielkości

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej

  • 2,5 szklanki cukru (jeśli wolicie mniej słodkie ogórki, to ilość cukru można zmniejszyć do 2 szklanek)

  • 250 ml octu 10 %

  • 125 ml oleju rzepakowego

  • 1 opakowanie (30g) przyprawy gyros

  • 2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków”

Jeśli używacie ogórków zerwanych prosto z krzaczka, to nie ma potrzeby ich moczyć. Jeśli jednak kupowane były w sklepie lub zerwane dzień czy dwa wcześniej, to warto je namoczyć w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny, aby zrobiły się jędrne. Następnie ogórki dokładnie umyć. Można pozostawić ze skórką, można też obrać – robimy według własnego gustu.



 

 

 

 

 

 

W każdym ogórku odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry (około 0,5 cm). Pokrojone plasterki ogórków przełożyć do dużej miski, a następnie zasypać je 2 płaskimi łyżkami soli kamiennej niejodowanej, dokładnie wymieszać i odstawić na bok. 


 


 

 

 

 

 

Teraz możemy zabrać się za krojenie pozostałych warzyw, które po pokrojeniu dorzucamy do ogórków.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.



 

 

 

 

 

 

Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (można użyć szatkownicy lub robota). 


 


 

 

 

 

 

Następnie dodać ocet, cukier, olej i przyprawę gyros oraz 5 smaków. Całość dokładnie wymieszać, by cukier się rozpuścił. Odstawić miskę na około 8 godzin (od czasu do czasu przemieszać składniki). W tym czasie ogórki powinny puścić sporo płynów.



 

 

 

 

 

 

Po wskazanym czasie ogórki wraz z warzywami przełożyć do słoików (wychodzi około 9-10 słoiczków o pojemności 500 ml) i uzupełnić je powstałą zalewą. 



 

 

 

 

 

 

Słoiki porządnie zakręcić i zapasteryzować. 

Wrzucam link do sposobów pasteryzacji:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/08/jak-pasteryzowac-soiki-z-przetworami.html 

SMACZNEGO ! 💗 



Komentarze