Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Butter chicken

Butter chicken

Przystanek – Indie ! Kuchnia indyjska znana jest z szerokiej gamy dań, to mozaika przypraw i intensywnych smaków, zapachów i kolorów. Wykorzystuje i miesza ze sobą niezwykle aromatyczne składniki, dzięki czemu tworzą się dania niepowtarzalne. Indyjski butter chicken jest wyjątkowy, prosty, a zarazem bogaty w mieszankę przypraw i ziół. Nie przerażajcie się długą listą składników – po jej skomponowaniu, danie robi się naprawdę szybko.

  • 500 g filetów z kurczaka

    2 torebki ryżu basmati

    marynata:

    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    1 łyżeczka kurkumy

    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

    ½ łyżeczki garam masala

    1/3 łyżeczka mielonej ostrej papryki

    ½ łyżeczki soli morskiej

    2 łyżki soku z limonki

    sos:

    2 czubate łyżki masła

    2 średniej wielkości cebule

    1/3 papryczki chili lub 1/3 łyżeczki chili w proszku

    180-200g passaty pomidorowej

    150 ml bulionu lub jedna bulionetka

    3 ząbki czosnku

    2 cm świeżego imbiru

    1 łyżeczka garam masala

    1 łyżeczka suszonej kolendry

    1 łyżeczka kurkumy

    ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego

    2 łyżki masła orzechowego

    1 mała laska cynamonu

    1 łyżka cukru trzcinowego

    2 łyżki soku z limonki

    150-200 ml mleka kokosowego (można zastąpić słodka śmietanką 30%)

    świeża kolendra

MIĘSO Z MARYNATĄ:

Fileta z kurczaka pokroić w większą kostkę. W misce zmieszać wszystkie składniki marynaty razem z jogurtem. Dodać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut (można zostawić w lodówce na całą noc). Następnie kawałki kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Można również usmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju. 


 

















SOS:

Cebulę, czosnek, imbir obrać i pokroić w plastry. Papryczkę oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelnię wrzucić łyżkę masła, gdy się roztopi, dorzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Dodać czosnek, imbir, papryczkę i mieszając podsmażać kolejną minutę. 


 

 

 

 

 

 

 

Dodać passatę pomidorową i bulion (lub bulionetkę) oraz przyprawy: garam masala, chili w proszku, mieloną kolendrę, kurkumę, kumin rzymski, cukier trzcinowy i laskę cynamonu. Zredukować moc palnika, by tylko lekko pyrkał i gotować na patelni bez przykrywki jeszcze około 15 minut. Sos ma zgęstnieć. Po tym czasie wyjąć laskę cynamonu i cały gorący sos umieścić w malakserze i zmiksować na gładko (można też użyć blendera ręcznego typu żyrafa). 


 

 

 

 

 

 

 

Zmiksowany sos ponownie umieścić na patelni. Wlać mleko kokosowe i dorzucić łyżkę masła oraz 2 łyżki masła orzechowego, wymieszać. Gdy masło się rozpuści, dodać mięso (razem z sosem o ile nie wyparował). Wymieszać butter chicken i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Sos jeszcze zgęstnieje i oblepi mięso. W międzyczasie danie skropić sokiem z limonki.


 

 

 

 

 

 

 

Sprawdzić smak gotowego dania i w razie potrzeby dodać więcej wybranych przypraw. 

Przed podaniem danie posypać świeżą kolendrą.

Butter Chicken zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. U mnie dzisiaj podane z ryżem basmati.





SMACZNEGO ! 💗



Komentarze