Butter chicken
Butter chicken
Przystanek – Indie ! Kuchnia indyjska znana jest z szerokiej gamy dań, to mozaika przypraw i intensywnych smaków, zapachów i kolorów. Wykorzystuje i miesza ze sobą niezwykle aromatyczne składniki, dzięki czemu tworzą się dania niepowtarzalne. Indyjski butter chicken jest wyjątkowy, prosty, a zarazem bogaty w mieszankę przypraw i ziół. Nie przerażajcie się długą listą składników – po jej skomponowaniu, danie robi się naprawdę szybko.
500 g filetów z kurczaka
2 torebki ryżu basmati
marynata:
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczka mielonej ostrej papryki
½ łyżeczki soli morskiej
2 łyżki soku z limonki
sos:
2 czubate łyżki masła
2 średniej wielkości cebule
1/3 papryczki chili lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
180-200g passaty pomidorowej
150 ml bulionu lub jedna bulionetka
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
2 łyżki masła orzechowego
1 mała laska cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
150-200 ml mleka kokosowego (można zastąpić słodka śmietanką 30%)
świeża kolendra
MIĘSO Z MARYNATĄ:
Fileta z kurczaka pokroić w większą kostkę. W misce zmieszać wszystkie składniki marynaty razem z jogurtem. Dodać kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut (można zostawić w lodówce na całą noc). Następnie kawałki kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Można również usmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju.
SOS:
Cebulę, czosnek, imbir obrać i pokroić w plastry. Papryczkę oczyścić z pestek i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelnię wrzucić łyżkę masła, gdy się roztopi, dorzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Dodać czosnek, imbir, papryczkę i mieszając podsmażać kolejną minutę.
Dodać passatę pomidorową i bulion (lub bulionetkę) oraz przyprawy: garam masala, chili w proszku, mieloną kolendrę, kurkumę, kumin rzymski, cukier trzcinowy i laskę cynamonu. Zredukować moc palnika, by tylko lekko pyrkał i gotować na patelni bez przykrywki jeszcze około 15 minut. Sos ma zgęstnieć. Po tym czasie wyjąć laskę cynamonu i cały gorący sos umieścić w malakserze i zmiksować na gładko (można też użyć blendera ręcznego typu żyrafa).
Zmiksowany sos ponownie umieścić na patelni. Wlać mleko kokosowe i dorzucić łyżkę masła oraz 2 łyżki masła orzechowego, wymieszać. Gdy masło się rozpuści, dodać mięso (razem z sosem o ile nie wyparował). Wymieszać butter chicken i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Sos jeszcze zgęstnieje i oblepi mięso. W międzyczasie danie skropić sokiem z limonki.
Sprawdzić smak gotowego dania i w razie potrzeby dodać więcej wybranych przypraw.
Przed podaniem danie posypać świeżą kolendrą.
Butter Chicken zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. U mnie dzisiaj podane z ryżem basmati.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz