Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Meksykańskie rożki

 Meksykańskie rożki

  • mniejsze tortille (średnica około 20 cm)

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego

  • ½ puszki czerwonej fasoli

  • ½ puszki kukurydzy

  • ½ papryki

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula

  • 150 g passaty pomidorowej

  • 150 g sera żółtego

  • 1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra






 

 

 

Mięso mielone doprawić przyprawami. Smażyć na patelni z dodatkiem oleju do momentu aż się mięso zarumieni.


 

 

 

 

 

 

 

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, chwile przesmażyć razem z cebulą. Następnie dodać odsączoną kukurydzę i fasolę, jeszcze przez chwilę dusić.


 

 

 

 

 

 

 

Do podsmażonego mięsa przełożyć warzywa i dodać passatę. Podsmażać przez kilka minut.

Krążki tortilli przeciąć na połowę i zawinąć w rożki łącząc brzegi ze sobą za pomocą wykałaczki.


 

 

 

 

 

 

 

Ser żółty zetrzeć na tarce.

Do każdego rożka dodać odrobinę sera, następnie porcję farszu i lekko ugnieść. Na wierzch znów położyć szczyptę sera.

Wypełnione farszem rożki wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut.

Podawać z keczupem lub ulubionym sosem np. majonezowo-bazyliowym 👇

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/sos-majonezowy-z-bazylia-i-suszonymi.html

SMACZNEGO ! 💗

Komentarze