Meksykańskie rożki
Meksykańskie rożki
mniejsze tortille (średnica około 20 cm)
400 g mięsa mielonego wieprzowego
½ puszki czerwonej fasoli
½ puszki kukurydzy
½ papryki
1 średniej wielkości czerwona cebula
150 g passaty pomidorowej
150 g sera żółtego
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Mięso mielone doprawić przyprawami. Smażyć na patelni z dodatkiem oleju do momentu aż się mięso zarumieni.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, chwile przesmażyć razem z cebulą. Następnie dodać odsączoną kukurydzę i fasolę, jeszcze przez chwilę dusić.
Do podsmażonego mięsa przełożyć warzywa i dodać passatę. Podsmażać przez kilka minut.
Krążki tortilli przeciąć na połowę i zawinąć w rożki łącząc brzegi ze sobą za pomocą wykałaczki.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Do każdego rożka dodać odrobinę sera, następnie porcję farszu i lekko ugnieść. Na wierzch znów położyć szczyptę sera.
Wypełnione farszem rożki wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać odrobiną sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut.
Podawać z keczupem lub ulubionym sosem np. majonezowo-bazyliowym 👇
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/sos-majonezowy-z-bazylia-i-suszonymi.html
Komentarze
Prześlij komentarz