Sos beszamelowy (beszamel)
Sos beszamelowy
Beszamel – to rodzaj sosu, przyrządzanego w formie zasmażki z mąki na maśle rozprowadzonej mlekiem. Przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem i najlepiej świeżo startą gałką muszkatołową. Sos beszamelowy to jeden z filarów kuchni francuskiej. Szybko stał się popularny na całym świecie i stanowi bazę do wielu smacznych dań.
Do czego pasuje? Z czym go podawać? Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek i mięs (np. drobiu). Klasykiem jest lazania lub musaka. Sos doskonale komponuje się także z innymi makaronami, np. canelloni. Wspaniale smakują też warzywa polane beszamelem, również grillowane i zapiekane szparagi, brokuły lub cukinia.
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa
pieprz biały
sól
Masło dokładnie rozpuścić i dopiero dodać mąkę. Dokładnie zmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zdjąć z ognia i dolewać wolno i stopniowo zimne mleko, dokładnie i energicznie mieszając do momentu, aż się zagotuje. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 5 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO ! 💗
💥Stopień gęstości sosu można regulować gotując go nieco dłużej lub dodając większą lub mniejszą ilość mleka.
💥Beszamel będzie jeszcze bardziej aksamitny, jeśli przetrzemy go przez drobne sito.
💥Beszamel można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Jeśli położysz na wierzch łyżeczkę
masła, nie zrobi się na sosie beszamelowym kożuch.
Komentarze
Prześlij komentarz