Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sos beszamelowy (beszamel)

Sos beszamelowy

Beszamel – to rodzaj sosu, przyrządzanego w formie zasmażki z mąki na maśle rozprowadzonej mlekiem. Przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem i najlepiej świeżo startą gałką muszkatołową. Sos beszamelowy to jeden z filarów kuchni francuskiej. Szybko stał się popularny na całym świecie i stanowi bazę do wielu smacznych dań.  

Do czego pasuje? Z czym go podawać? Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek i mięs (np. drobiu). Klasykiem jest lazania lub musaka. Sos doskonale komponuje się także z innymi makaronami, np. canelloni. Wspaniale smakują też warzywa polane beszamelem, również grillowane i zapiekane szparagi, brokuły lub cukinia.

2 szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki masła

gałka muszkatołowa

pieprz biały

sól

Masło dokładnie rozpuścić i dopiero dodać mąkę. Dokładnie zmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdjąć z ognia i dolewać wolno i stopniowo zimne mleko, dokładnie i energicznie mieszając do momentu, aż się zagotuje. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 5 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.


 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



SMACZNEGO ! 💗

💥Stopień gęstości sosu można regulować gotując go nieco dłużej lub dodając większą lub mniejszą ilość mleka.

💥Beszamel będzie jeszcze bardziej aksamitny, jeśli przetrzemy go przez drobne sito. 

💥Beszamel można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Jeśli położysz na wierzch łyżeczkę masła, nie zrobi się na sosie beszamelowym kożuch.


 

 


 

 


Komentarze