Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ciasto jogurtowe z truskawką

Ciasto jogurtowe z truskawką

(blacha o wymiarach około 24x24 cm)

  • około 500g truskawek

  • 2 ¼ mąki pszennej

  • 2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia

  • 1 szkl. cukru

  • ½ szkl. oleju

  • 2 jajka

  • 1 cytryna

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • cukier puder

Z truskawek usunąć szypułki i połowę pokroić na ćwiartki, a resztę na połowę.

Skórkę cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, z reszty cytryny wycisnąć sok. Skórka z cytryny zadziała tu jak olejek aromatyczny, jeśli wolimy tradycyjne smaki, możemy pominąć dodawanie skórki.

Cukier oraz mokre składniki (jogurt naturalny, olej, jajka, sok i skórka z cytryny) umieścić w misce, a następnie dokładnie wymieszać. Można użyć miksera. Mieszać do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.


 


 

 

 

 

 

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Dodać do reszty składników i mieszać do momentu, aż składniki się połączą.

Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję i takie powinno być.


 


 

 

 

 

 

Połowę ciasta przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie truskawki pokrojone w ćwiartki. 



 

 

 

 

 

 

Przełożyć resztę ciasta, wyrównać wierzch i rozłożyć pozostałą część truskawek.


 


 

 

 

 

 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50 minut (tryb góra dół) lub dłużej do suchego patyczka. Gdyby czas pieczenia się wydłużył, przykryć ciasto folią aluminiową.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na 15 minut. Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. 

SMACZNEGO ! 💗 

 

Komentarze