Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sajgonki z mięsem mielonym i kapustą

 Sajgonki z mięsem mielonym i kapustą

  • papier ryżowy

  • 200g mięsa mielonego z indyka

  • ½ główki małej młodej kapusty lub ¼ kapusty pekińskiej średniej wielkości

  • kilka chińskich grzybów Mun

  • garść makaronu ryżowego chińskiego

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego (opcjonalnie)

  • ½ łyżeczki pieprzu naturalnego

  • ½ łyżeczki zmielonych płatków chili

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • szczypiorek

  • olej do smażenia

    do podania: sos słodko-kwaśny, sos sojowy


 

 

 

 

 

 

 

Czosnek posiekać, podsmażyć, dodać marchewkę pokrojoną w słupki i posiekaną kapustę, poddusić.



 

 

 

 

 

 

Dodać mięso mielone.


 


 

 

 

 

 

Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować około 10 minut, osączyć, pokroić w cienkie paseczki.



 

 

 

 

 

 

Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.


 


 

 

 

 

 

Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodać sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i resztę sypkich przypraw (pieprz, cukier i chili) oraz posiekany szczypiorek.


 


 

 

 

 

 

Do miseczki średnicy papieru ryżowego wkładać papier, gdy po chwili zmięknie wyjąć go, przełożyć na talerz i nakładać łyżkę czubatą farszu.


 


 

 

 

 

 

Zawijać w niewielkie ruloniki. 


 


 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.

Smażyć na lekko złoty kolor w głębokim gorącym oleju. Uważać aby ze sobą się nie stykały, gdyż mogą się przykleić do siebie.

Podawać z gotowym sosem chili, np. tao tao lub sosem sojowym.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze