Sajgonki z mięsem mielonym i kapustą
Sajgonki z mięsem mielonym i kapustą
papier ryżowy
200g mięsa mielonego z indyka
½ główki małej młodej kapusty lub ¼ kapusty pekińskiej średniej wielkości
kilka chińskich grzybów Mun
garść makaronu ryżowego chińskiego
2 średniej wielkości marchewki
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego (opcjonalnie)
½ łyżeczki pieprzu naturalnego
½ łyżeczki zmielonych płatków chili
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypiorek
olej do smażenia
do podania: sos słodko-kwaśny, sos sojowy
Czosnek posiekać, podsmażyć, dodać marchewkę pokrojoną w słupki i posiekaną kapustę, poddusić.
Dodać mięso mielone.
Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować około 10 minut, osączyć, pokroić w cienkie paseczki.
Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodać sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i resztę sypkich przypraw (pieprz, cukier i chili) oraz posiekany szczypiorek.
Do miseczki średnicy papieru ryżowego wkładać papier, gdy po chwili zmięknie wyjąć go, przełożyć na talerz i nakładać łyżkę czubatą farszu.
Zawijać w niewielkie ruloniki.
Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć
na lekko
złoty kolor w głębokim gorącym oleju. Uważać
aby ze sobą się nie stykały, gdyż mogą się przykleić do siebie.
Podawać z gotowym sosem chili, np. tao tao lub sosem sojowym.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz