Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

  • 300 g makaronu spaghetti

  • 200 g boczku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%

  • 40 g startego sera Pecorino

    (Parmezanu lub Grana Padano – generalnie twarde sery będą najlepsze)
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

  • przyprawy: sól, czarny pieprz świeżo zmielony 

    dodatkowo: oliwa z oliwek 

Na patelnię wlać oliwę z oliwek i jeszcze na zimną wrzucić posiekany na drobno czosnek. Gdy czosnek zacznie się smażyć, od razu dodać boczek pokrojony w cienkie paseczki. Smażyć, aż się lekko zarumieni. Zdjąć z ognia. 



 

 

 

 

 

W międzyczasie makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą! 

 

 

 

 

 

 

 

Śmietankę, jajka, ser (kilka szczypt sera zostawić do posypania makaronu już na talerzu), szczyptę soli i dość dużą ilość pieprzu przełożyć do miski (najlepiej wysokiej i wąskiej) i zmiksować wszystko blenderem lub rozbić trzepaczką. 


 

 

 

 

 

 

Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku. Przesmażyć, mieszając przez około 1 minutę.


 

 

 

 

 

 

Patelnię ściągnąć z palnika, dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje – lepiej nie mieszać na palniku, żeby nie zrobiła się jajecznica, chyba że w razie potrzeby na niskiej temperaturze.

Wyłożyć na talerze i posypać resztą startego sera, posiekaną pietruszką oraz zmielić odrobinę pieprzu dla ozdoby. 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze