Żeberka w sosie barbecue
Żeberka w sosie barbecue
2 kg żeberek
300 ml keczupu
50 ml ciemnego sosu sojowego
3 łyżki cukru brązowego (trzcinowego)
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki papryki czerwonej w proszku
Czosnek sprasować, lekko podsmażyć na oliwie z oliwek dodając paprykę oraz brązowy cukier.
Następnie dodać sos sojowy, keczup, doprawić pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na małym ogniu przez kilka minut.
Paski żeberek pokroić na mniejsze części, marynować w marynacie BBQ najlepiej przez całą noc.
Zamarynowane żeberka rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180˚C (góra/dół).
SMACZNEGO !💗
Komentarze
Prześlij komentarz