Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Klasyczny mielony

Klasyczny mielony

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 1 mniejsza cebula

  • 1 czerstwa bułka (może być sucha)

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 jajko

  • bułka tarta

    przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maggi

    + smalec do smażenia

    Mięso mielone posolić i doprawić pozostałymi przyprawami. Wyrabiać ręcznie lub łyżką, można również wspomóc robotem używając do tego haka (do ciasta kruchego).

    Bułkę włożyć do małej miseczki, zalać mlekiem, obracać co jakiś czas i dolewać mleko, które bułka będzie chłonąć. Gdy zrobi się miękka w całości odcisnąć z nadmiaru mleka. 

    Cebulę zmielić w blenderze lub pokroić w drobniutką kostkę.

    W momencie, gdy mięso puści soki i zacznie się kleić dodać pozostałe składniki i ponownie wyrabiać. Jeśli będzie zbyt gęste, mozna dodać odrobinę wody.


     

     

     

     

     

     

     

    Formować kotlety ręcznie, lub przy pomocy praski. 

     


     

     

     

     

     

     

     

    Aby mięso nie kleiło się do rąk - należy moczyć ręce w zimnej wodzie.

    Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej. 

    Smażyć na rozgrzanym smalcu na małym ogniu na brązowo z obu stron.

    💥 dla odmiany możemy panierkę z bułki tartej zamienić na płatki kukurydziane - płatki musimy pokruszyć, ja to robię za pomocą blendera. Panierować kotlety z obu stron, smażyć na małym ogniu. 
    Taka wersja mielonych przypadła do gustu najmłodszym.
     

    SMACZNEGO ! 💗 

     

     

     
     
     

Komentarze