Klasyczny mielony
Klasyczny mielony
1 kg mięsa mielonego
1 mniejsza cebula
1 czerstwa bułka (może być sucha)
1 łyżka śmietany
1 jajko
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maggi
+ smalec do smażenia
Mięso mielone posolić i doprawić pozostałymi przyprawami. Wyrabiać ręcznie lub łyżką, można również wspomóc robotem używając do tego haka (do ciasta kruchego).
Bułkę włożyć do małej miseczki, zalać mlekiem, obracać co jakiś czas i dolewać mleko, które bułka będzie chłonąć. Gdy zrobi się miękka w całości odcisnąć z nadmiaru mleka.
Cebulę zmielić w blenderze lub pokroić w drobniutką kostkę.
W momencie, gdy mięso puści soki i zacznie się kleić dodać pozostałe składniki i ponownie wyrabiać. Jeśli będzie zbyt gęste, mozna dodać odrobinę wody.
Formować kotlety ręcznie, lub przy pomocy praski.
Aby mięso nie kleiło się do rąk - należy moczyć ręce w zimnej wodzie.
Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na małym ogniu na brązowo z obu stron.
💥 dla odmiany możemy panierkę z bułki tartej zamienić na płatki kukurydziane - płatki musimy pokruszyć, ja to robię za pomocą blendera. Panierować kotlety z obu stron, smażyć na małym ogniu.Taka wersja mielonych przypadła do gustu najmłodszym.
Komentarze
Prześlij komentarz