Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami
farsz:
1/2 kg pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 1 duża cebula
- 1/4 główki kapusty
- 3 marchewki
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mleka lub wody
- 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru
panierka do krokietów:
- 2 średnie jajka
- 1/3 szkl. mleka
- pół szkl. bułki tartej
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli, smażyć do momentu aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić. Przerzucić do miski.
Kapustę drobno poszatkować, przetrzeć solą, wrzucić na patelnię, dodać marchew startą na mniejszych oczkach. Smażyć do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić, dodać do pieczarek.
Po ostygnięciu do farszu dodać żółty ser oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Ciasto na naleśniki do krokietów powinno wyjść bardziej gęste, niż typowe ciasto naleśnikowe. Na oleju smażyć cienkie naleśniki.
Na wystudzone naleśniki nakładać po łyżce farszu i zawijać.
Jajka roztrzepać razem z mlekiem, dodać sól. Zwinięte krokiety wmaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle. Wychodzą idealnie chrupiące.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz